SPONDILOZA CERVICALA
Spondiloza cervicala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale persoanelor care petrec mult timp pe scaun, la birou. Spondiloza cervicala presupune modificarea oaselor, vertebrelor, a discurilor si a incheieturilor de la nivelul gatului.
De cele mai multe ori se recomanda combinarea tipurilor de proceduri medicale (electroterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic, reflexoterapie etc) care sa se potenteze reciproc si care sa aduca beneficii maxime pacinetului.Ca urmare a degenerarii vertebrelor si a altor cartilagii, apar formatiuni denumite osteofite (ciocuri de papagal). Acestea duc, de asemenea, spre ingustarea canalului spinal si contribuie la aparitia unei alte afectiuni, denumite stenoza spinala.Spondiloza cervicala cauzeaza dureri de gat si intepenirea acestuia.
Desi spondiloza cervicala este o afectiune care nu progreseaza, in cazurile severe este recomandata interventia chirurgicala.Imbatranirea este principalul factor de risc. In general, dupa 50 de ani, oasele si ligamentele se ingroasa, ingustand canalul spinal, facand miscarile mai dificile. De asemenea, discurile care amortizeaza socurile se subtiaza si nu mai pot proteja corespunzator vertebrele.Sedentarismul contribuie insa la aparitia bolii mult mai devreme, in jurul varstei de 30 de ani.De asemenea, postura incorecta joaca un rol foarte important in modificarile coloanei vertebrale, conducand la aparitia spondilozei cervicale.
Spondiloza cervicala ,simptome
– Dureri ale gatului si intepenirea gatului
– Dureri de cap care isi au originea la baza gatului
– Dureri de umeri si brate, care se prelungesc spre degete
– Inabilitatea de a roti sau de a indoi gatul
– Zgomote si pocnituri bizare cand rotesti gatul.
Tratamentul spondilozei cervicale
– Odihna
– Tratament prin procedure de fizioterapie
– Tratament prin exercitii de gimnastica medicala – kinetoterapie
– Masaj medical
– Injectii corticosteroide etc
Kinetoterapia: dupa efectuarea masajului se poate trece la exercitiile de kinetoterapie, musculatura fiind incalzita, relaxata, durerea atenuata, astfel ca mobilizarile coloanei vertebrale vor putea fi executate mai usor, iar exercitiile vor fi mai eficiente.Actioneaza direct asupra cauzei (asupra degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ajutand la rehidratarea acestora).
Obiective kinetoterapiei:
-ameliorarea durerilor
-cresterea mobilitatii coloanei vertebrale
-mentinerea tonusului si a fortei musculare
-asigurarea unei circulatii sangvine adecvate
Fizioterapia: se recomnda cel mai des si nu are contraindicatii, exceptand anumite boli asociate spondilozei: boli de inima, boli respiratorii.
Obiectivele fizioterapiei:
-calmarea durerilor de coloana
-combaterea redorii si a retractiilor
-redobandirea mobilitatii coloanei
-stabilizarea procesului de artroza
-tonifierea musculaturii paravertebrale.
Este utilizata sub diverse forme:
-curenti interferentiali(au efect: miorelaxant, analgezic, trofic, excitomotor).
-ultrasunetele(au efect: fibrinolitic, decontracturant, analgezic, termic, de difuzie, antiinflamator, de stimulare a sistemului nervos).
-curentul diadinamic(are efecte: vasodilatator, antiinflamator, decontracturant).
-magnetodiafluxul(are efecte: antiinflamator articular si periarticular, efect sedativ, decontracturant).-laserterapia(are efecte: antiinflamatoare, antialgica, miorelaxanta, antiedematos).
Procedurile de fizioterapie se fac cate 10 sedinte de 2 ori pe an la un interval de 6 luni, (in cazurile mai grave se pot repeta mai des la recomandarea medicului specialist).
Masajul terapeutic: este eficient si in cazul tratarii spondilozei.
Efectele masajului sunt:
-atat locale (calmarea durerii de la nivelul coloanei vertebrale, relaxarea musculaturii spatelui pentru a permite mobilizari mai eficiente ale articulatiilor coloanei, imbunatatirea circulatiei locale manifestate prin inrosirea si incalzirea pielii la nivelul la care se efectueaza masajul).
-generale (actiunea favorabila asupra starii generale a pacientului, prin indepartarea oboselii si efectul relaxant asupra intregului organism, activarea circulatiei sangvine la nivelul intregului corp, tonifierea musculaturii).