CERVICALGIA. CAUZE. TRATAMENT

Cervicalgia, adica durerea cervicala, este a treia cea mai comuna durere, dupa durerea de cap si durerea lombara.

Cervicalgia este durerea din zona cefei, care nu iradiaza in alte zone ale corpului precum umerii sau bratele. Aceasta durere nu reprezinta o problema de sanatate serioasa, insa poate cauza un disconfort major asa ca trebuie tratata cum se cuvine.

Coloana cervicala are rolul de a proteja maduva osoasa, dar si de a sustine capul si de a permite miscarea acestuia.

Coloana cervicala este alcatuita din oase, nervi, muschi, ligamente si tendoane, care sunt structurate in asa fel incat sa protejeze masuva osoasa dar sa nu pericliteze flexibilitatea corpului. Din cauza capacitatii cervicalei de a-si pastra mobilitatea, aceasta portiune a coloanei este extrem de vulnerabila.

Simptome cervicalgie

-Durere temporara, ascutita, la nivelul cefei, de regula in timpul unor miscari

-Durere constanta la nivelul cefei

-Durere la executarea rotatiilor capuluiTensiune in zona cefeiRigiditatea cefei/ gatului

-Dureri de cap

-Ameteli

-Greturi

-Spasme musculare in zona cefei si umerilor

Cauze cervicalgie

Musculatura din zona cervicalei se afla in mod permanent sub tensiune intrucat trebuie sa mentina capul drept.

Greutatea capului, precum si miscarile bruste ori o postura incorecta a corpului pot cauza aparitia cervicalgiei. Stresul prelungit poate cauza si el durere cervicala intrucat determina incordarea musculaturii coloanei cervicale si a muschilor umerilor, astfel aparand durerile.

Exista si afectiuni care determina aparitia cervicalgiei si este vorba despre infectiile maduvei osoase sau meningita.

Tratament cervicalgie

In functie de cauza cervicalgiei, aceasta afectiune va fi tratata. De regula, tratamentul se realizeaza acasa.

Cervicalgia va disparea in cateva saptamani, insa daca nu observi o ameliorare a durerilor coloanei cervicale in cateva saptamani, trebuie sa mergi la medic pentru a te asigura ca nu exista o cauza ascunsa.

In perioada de tratament a cervicalgiei este recomandat sa se evite activitatile care pot cauza incordarea musculaturii din zona cervicala precum mersul pe bicileta, baschetul sau voleiul. Daca durerea a aparut din cauza posturii incorecte a coloanei vertebrale, este necesar sa apelezi la un kinetoterapeut care te poate ajuta sa iti indrepti postura pentru a preveni reaparitia durerilor. In cazurile mai grave se recomanda kinetoterapia, fizioterapia  pentru reducerea disconfortului.

Metode de prevenire a cervicalgiei

Durerea cervicala poate fi prevenita astfel:

Mentinerea coloanei intr-o postura corecta – in acest sens se poate achizitiona un scaun de birou confortabil, care ofera sustinerea coloanei. De asemenea, persoanele care petrec multe ore la birou sau la volan vor face pauze din ora in ora, pauze in timpul carora vor detensiona coloana vertebrala prin cateva miscari si prin masarea zonelor solicitate.Practicarea unui sport care presupune intinderi ale coloanei – pilates, yoga sau stretchingul pot fi de ajutor in prevenirea durerilor cervicale.

Sună acum