KINETOTERAPIA – CE ESTE SI CAND ESTE NECESARA

Un kinetoterapeut are grija de pacient, in toate etapele procesului de vindecare, pornind de la diagnosticul initial si trecand apoi prin etapele de refacere si cele preventive ale recuperarii. Kinetoterapia poate fi o optiune de sine statatoare, sau poate sustine alte tratamente aplicate pacientilor.

Unii pacienti ajung la kinetoterapeut ca urmare a recomandarii medicului, in timp ce altii cauta singuri un kinetoterapeut care sa ii ajute.

Indiferent de calea pe care ajungi la kinetoterapeut, exista cateva lucruri la care te poti astepta atunci cand apelezi la kinetoterapie:

un examen si o evaluare fizica, cuprinzand inclusiv un istoric de sanatate si anumite proceduri de testare, evaluarea posturii, miscarii si flexibilitatii, a mobilitatii si performantei musculare si articulare.
obtinerea unui diagnostic clinic, unei prognoze, unui plan de ingrijire si fixarea unor obiective pe termen scurt si lung.
un tratament kinetoterapeutic si de interventie, bazat pe evaluarea terapeutului si pe diagnostic.
recomandari de auto-administrare a terapiei. Pacientii se antreneaza adesea cu un kinetoterapeut pentru exercitii pe care le pot face si acasa, reusind astfel sa functioneze mai eficient.

Tipuri de kinetoterapie

La fel ca in cazul oricarei discipline medicale, exista o varietate de terapii care pot fi aplicate unei game variate de afectiuni.

Kinetoterapia ortopedica – trateaza leziunile musculoscheletale, inclusiv muschii, oasele, ligamentele, fasciile si tendoanele. Este adecvata pentru afectiuni medicale precum fracturi, entorse, tendinite, bursite, probleme medicale cronice si reabilitarea sau recuperarea dupa interventii chirurgicale ortopedice. Pacientii pot avea parte de tratament cu mobilizarea articulara, terapie manuala, antrenament de forta, antrenament de mobilitate si alte modalitati de tratament.

Kinetoterapia geriatrica – poate fi utila pacientilor in varsta care dezvolta probleme medicale ce le afecteaza mobilitatea si functionarea fizica, inclusiv artrita, osteoporoza, Alzheimer, inlocuire de sold si articulatie, tulburari de echilibru si incontinenta. Acest tip de interventie are ca obiectiv refacerea mobilitatii, reducerea durerii si imbunatatirea formei fizice.

Kinetoterapia neurologica – poate ajuta pacientii cu tulburari si afectiuni neurologice, precum Alzheimer, leziuni cerebrale, paralizie cerebrala, scleroza multipla, Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii si accidente vascular cerebrale. Tratamentul poate avea ca obiectiv imbunatatirea receptivitatii membrelor, tratarea paraliziei si refacerea fortei musculare prin reducerea atrofiei musculare.

Reabilitarea cardio-vasculara si pulmonara – poate fi utila persoanelor afectate de unele probleme cardio-pulmonare si chirurgicale. Tratamentul poate creste rezistenta fizica si vitalitatea.

Kinetoterapia pediatrica – are ca scop diagnosticarea, tratarea si gestionarea afectiunilor care afecteaza nou nascutii, copiii si adolescentii, inclusiv intarzieri in dezvoltare, paralizie cerebrala, spina bifida, torticollis si alte afectiuni ale sistemului musculoscheletal.

Terapia prin ingrijirea ranii – poate garanta ca o rana in vindecare primeste cantitatea adecvata de oxigen si sange prin imbunatatirea circulatiei. Kinetoterapia poate include folosirea terapiilor manuale, stimularea electrica, terapia prin compresie si ingrijirea ranii.

Terapia vestibulara – are ca scop tratarea problemelor de echilibru ce pot aparea in urma afectiunilor urechii interne. Kinetoterapia vestibulara implica un numar de exercitii si tehnici manuale care ii pot ajuta pe pacienti sa isi recastige echilibrul normal si coordonarea.

Terapia decongestiva – poate contribui la drenarea fluidului acumulat in cazul pacientilor cu limfedem si alte afectiuni ce implica acumularea de fluid.

Recuperarea planseului pelvian – poate contribui la tratarea incontinentei urinare sau fecale, urgentei urinare si durerii pelviene la barbati si femei, ca rezultat al leziunilor sau interventiilor chirurgicale, sau cauzate de anumite afectiuni.Dincolo de manevrele fizice, kinetoterapia poate implica:

Ultrasunete – utile pentru promovarea circulatiei sanguine si pentru tratarea prin incalzirea tendoanelor, muschilor si tesuturilor.
Fonoforeza – utilizeaza ultrasunete pentru a administra anumite medicamente precum steroizii topici. Aceasta procedura poate reduce prezenta inflamatiei.
Stimularea electrica sau E-stim – utilizeaza electrozi aplicati pe piele pentru a reduce durerea si pentru a creste capacitatile functionale. Un tip de E-stim este stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS). Uneori este utilizata medicatia ati-inflamatorie cu anumite modalitati E-stim, in cadrul unei proceduri numite iontoforeza.
Caldura, caldura umeda si terapia cu frig.
Terapia cu lumina – in care sunt folosite lumini si lasere speciale pentru a trata anumite afectiuni medicale.
Kinetoterapia te ajuta sa gestionezi durerea

Durerea cronica poate fi una dintre cele mai frustrante probleme de care te poti lovi, mai ales daca nu cunosti cauza ce sta la baza durerii. Cu toate acestea, tehnicile din cadrul kinetoterapiei si exercitiile terapeutice te pot ajuta sa iti mobilizezi articulatiile si tesutul moale si sa refaci functionarea musculara, sa reduci durerea sau chiar sa o elimini complet. In plus, efectuarea in mod regulat a exercitiilor fizice recomandate poate preveni revenirea durerii.

Kinetoterapia te poate ajuta sa eviti interventiile chirurgicale

Desi in unele cazuri operatia este inevitabila, kinetoterapia te poate ajuta uneori sa scapi de interventii chirurgicale ce nu plac nimanui. Eliminand durerea, contribuind la vindecare si imbunatatind sanatatea fizica, kinetoterapia te poate ajuta sa iti vindeci tesuturile afectate si sa facilitezi mobilitatea pe cont propriu, evitand astfel necesitatea de a ajunge “la cutit”. Iar in cazul in care ai trecut deja printr-o interventie chirurgicala, kinetoterapia te poate face sa iti recapeti forma fizica si sa te recuperezi mai rapid.

Kinetoterapia poate accelera recuperarea dupa un accident vascular

Se intampla adesea ca persoanele care sufera accidente vasculare sa isi piarda partial mobilitatea. Kinetoterapia te poate ajuta sa intaresti acele parti ale corpului pentru a reusi sa iti imbunatatesti postura si echilibrul. De asemenea, kinetoterapia sustine si capacitatea pacientilor de a fi mai independenti, cel putin in jurul casei, reducand astfel din povara activitatilor din viata de zi cu zi.

Kinetoterapia poate contribui la evitarea dependentei de calmante

Nu este ceva neobisnuit ca dupa o interventie chirurgicala sa ai parte de dureri pe termen lung care trebuie ameliorate. Pentru a reduce riscul dependentei de calmante (in primul rand opioide), kinetoterapia este o alternativa sigura pentru ameliorarea durerilor post-chirurgicale. Specialistii in medicina recomanda si ei kinetoterapia in locul analgezicelor in general si a opioidelor in special.

Eu am nevoie de kinetoterapie?

Cum poti sti daca ai nevoie de serviciile unui kinetoterapeut? Daca ai o leziune sau o afectiune care duce la durere, handicap fizic sau limitarea miscarii normale/pierderea functiilor, un kinetoterapeut iti poate fi de ajutor. Indiferent de varsta, o evaluare a unui kinetoterapeut te poate ajuta sa ai parte de tratament si de o strategie utila pentru a-ti imbunatati calitatea vietii.