Rigiditatea cervicala reprezinta durerea, inflamatia sau disconfortul aparut la nivelul gatului care este cel mai usor de observat la incercarea de miscare a gatului. Daca o persoana are gatul intepenit ea va trebui sa intoarca tot corpul pentru a privi in lateral sau in spate datorita disconfortului resimtit in zona gatului. Rigiditatea cervicala este o situatie ce apare frecvent si care apare la majoritatea oamenilor.

Gatul este format din structuri diferite inclusiv coloana vertebrala, maduva spinarii, discurile intervertebrale, muschi, ligamente, tendoane si nervi spinali. Rigiditatea aparuta in partea din spate sau pe partea laterala a gatului este adesea cauzata de conditii care afecteaza aceste structuri, asa cum este rigiditatea cervicala aparuta datorita unei pozitii necorespunzatoare in timpul somnului, pozitie care intinde sau tensioneaza musculatura din zona.

De asemenea, gatul mai include traheea, faringele si alte structuri asociate, precum cartilajul tiroid (marul lui Adam) si glanda tiroida. Rigiditatea cervicala se poate datora bolilor si conditiilor acestor structuri, dar in egala masura si musculaturii, tendoanelor si ligamentelor de la nivelul gatului. Intepenirea gatului poate fi determinata de asemenea de afectiuni ale umerilor si capului, ca de exemplu postura incorecta sau, respectiv, cefaleea de stres.

Rigiditatea cervicala poate indica o afectiune serioasa, precum artrita sau stenoza cervicala spinala. Ea poate indica si afectiuni ce pot ameninta viata cum ar fi atacul de cod (infarctul miocardic), meningita sau fractura cervicala.

Simptome ce pot insoti rigiditatea cervicala:

  • Dificultati aparute la intoarcerea capului;
  • Cefalee;
  • Iritabilitate;
  • Durere care coboara la nivelul umerilor si a bratelor;
  • Tulburari de somn

CAUZE

Rigiditatea cervicala poate aparea ca urmare a unor afectiuni care au originea chiar la nivelul gatului sau a unor boli sau conditii din zone invecinate precum umerii, maxilarul, capul sau bratele. Adesea gatul intepenit este determinat de factori care produc intinderi la nivelul muschilor gatului sau umerilor, cum este cazul pozitiilor inadecvate din timpul somnului, postura incorecta sau activitatilor solicitante.

Muschiul ridicator al omoplatului este localizat in partea din spate si pe partea laterala a gatului si face legatura dintre gat si umar. Acest muschi poate fi intins cu usurinta datorita pozitiei si a fortelor care actioneaza asupra lui.

Rigiditatea cervicala si disconfortul din aceasta zona pot fi determinate de boli sau conditii ale structurilor care formeaza gatul: coloana cervicala, maduva spinarii, nervi, discuri intervertebrale, muschi, ligamente, tendoane, glanda tiroida, traheea si faringele.

Sună acum