Ce presupune tehnica drenajului limfatic manual?
Procedura drenajului limfatic presupune un anumit masaj efectuat prin intermediul unor miscari superficiale si blande aplicate la suprafata pielii. Scopul acestei proceduri este de a oferi o functionare mai buna a sistemului limfatic. Prin procedura drenajului limfatic sunt obtinute atat beneficii in privinta aspectelor medicale, cat si in privinta aspectelor estetice. Atunci cand vorbim despre drenaj limfatic manual avem in vedere o procedura care are drept scop imbunatatirea circulatiei fluxului limfatic.
Prin acest tip de masaj se poate accelera de pana la 20 de ori volumul fluxului limfatic. In consecinta vorbim despre sustinerea sistemului in eliminarea cu o mai mare usurinta a toxinelor. Drenajul limfatic manual poate fi inclusiv o procedura de recuperare mult mai rapida in cazul unor raceli sau pentru a combate oboseala. Vorbim despre un masaj care se poate aplica la nivelul membrelor superioare si al membrelor inferioare, dar si la nivelul abdomenului.
Cum este realizat drenajul limfatic manual
Terapia care implica procedura de drenaj limfatic manual este acea tehnica de masaj care include mai multe manevre executate strict pe traseul cailor limfatice si in acele zone cu edem limfatic. Obiectivul acestor manevre este tocmai de a stimula motricitatea intrinseca a vaselor limfatice. In acelasi timp se doreste mobilizarea lichidului de edem care s-a acumulat prin stimularea la nivelul vaselor limfatice.
Fiecare manevra efectuata in timpul drenajului limfatic respecta cu strictete sensul de circulatie a limfei, si anume de la periferie inspre inima. Din acest motiv terapia debuteaza in zona supraclaviculara. Durata unei sedinte depinde de gravitatea edemului limfatic si de numarul de extremitati care sunt cuprinse la nivel de edem. De cele mai multe ori o astfel de sedinta dureaza cel mult 45-60 de minute.
Stimularea motricitatii intrinseci la nivelul vaselor limfatice in urma unei sedinte de drenaj limfatic manual are o durata de aproximariv 6 ore. Din acest motiv, atunci cand vorbim despre persoanele care se confrunta cu edemul limfatic, aceasta procedura poate fi efectuata chiar de 2 ori pe zi in timpul tratamentului intensiv.
Caracteristicile drenajului limfatic manual
Terapia prin drenaj limfatic manual este complet non invaziva si nu are vreun efect advers asupra organismului. Vorbim despre o procedura care are efecte benefice pe baza presiunii care se aplica asupra corpului. Este o procedura care nu genereaza durere si este chiar relaxanta. Orice disconfort sau amorteala care poate aparea duce la reglarea presiunii aplicate de catre terapeut asupra organismului.
Situatii in care drenajul limfatic manual este contraindicat
Cu toate beneficiile pe care drenajul limfatic manual le poate oferi pacientilor, exista situatii in care aceasta terapie este contraindicata. Iata care sunt principalele astfel de situatii in care procedura nu poate fi aplicata de catre terapeut:
- Existenta infectiilor acute bacteriene la nivelul regiunilor edematoase
- Existenta infectiilor acute virale, generale
- Cazurile de tromboza acuta, profunda sau tromboza superficiala
- Existenta insuficientei cardiace decompensate
- Prezenta manifestarilor alergice cutanate acute si de intensitate ridicata
- Diagnosticarea cu ulcere radiogene din dermatita radica acuta, de cele mai multe ori aparuta in urma radioterapiei.