Procedura impachetarilor cu parafina
Tot in randul procedurilor folosite in recuperare medicala regasim si termoterapia sau impachetarile cu parafina. In cadrul acestor sedinte este aplicata parafina pe anumite parti ale corpului. Este una dintre cele mai vechi proceduri din domeniul procedurilor de recuperare medicala. Chiar daca aceasta procedura este eficienta si atunci cand este folosita ca procedura individuala, deseori este combinata cu alte proceduri precum masajul sau kinetoterapia. Prin combinarea acestor metode, procesul de recuperare este grabit.
Cum actioneaza parafina la nivelul organismului
Desi la prima vedere poate parea o procedura prea simpla pentru a avea efecte asupra organismului uman, trebuie spus ca actiunea parafinei are la baza factorul termic. Prin intermediul temperaturii de pana la 38-40°C se asigura o crestere rapida a circulatiei sangelui in tesuturile subcutanate.
Ceara de parafina care este lichefiata aduce beneficii importante prin faptul ca absoarbe si retine caldura. Odata ce peste zona vizata de tratament este aplicata parafina, se realizeaza transferul de caldura din ceara inspre zona dureroasa, iar in acest timp ceara lichefiata revine la starea solida. Caldura generata contribuie astfel la diminuarea durerii si la combaterea rigiditatii. In acelasi timp vorbim despre inmuierea pielii si deschiderea porilor datorita alimentarii cu sange a pielii.
Parafina inmagazineaza caldura si ulterior o cedeaza intr-un mod lent la nivelul organismului, acolo unde este aplicata, odata ce se raceste. Acest lucru produce un efect local de stimulare si raspunsul organismului este acela al unei vasodilatatii periferice.
Indicatiile si beneficiile parafinei
Impachetarile cu parafina sau termoterapia este indicata in diferite afectiuni. In primul rand vorbim despre afectiunile reumatismale degenerative, dar si in cazul afectiunilor inflamatorii. Printre acestea putem aminti afectiunile sistemului nervos periferic, circulatia periferica deficitara sau spasmul si contractura musculara.
Parafina este de asemenea indicata pentru redarea mobilitatii, pentru imbunatatirea proceselor metabolismului, pentru resorbtia hematoamelor, fibrozita, fibromialgie sau trombloflebita superficiala. Nu in ultimul rand parafina se recomanda a fi folosita pentru a induce vasodilatatia pe cale reflexa.
Exista o paleta larga de beneficii ale impachetarilor cu parafina. Un prim beneficiu este dat de eliminarea si arderea grasimilor prin impiedicarea formarii de noduli cu tesut adipos. Un al doilea beneficiu se refera la calmarea durerilor reumatice, dar si eliminarea toxinelor si a apei din tesuturi pentru a obtine o piele mai fina si mult mai elastica.
Tot in randul avantajelor parafinei putem enumera diminuarea vizibila dupa fiecare sedinta a aspectului de „coaja de portocala” a pielii. Curatarea si tonifierea in profunzime completeaza beneficiile termoterapiei, alaturi de stimularea si imbunatatirea circulatiei sanguine. Nu in ultimul rand merita punctat faptul ca parafina contribuie la hidratarea pielii uscate pentru mai multe zile.
Pentru a beneficia de toate aceste efecte ale impachetarilor cu parafina, tratamentul acesta trebuie urmat doar la indicatia unui specialist in medicina de recuperare si efectuat doar sub stricta supraveghere a acestuia. La clinica Koly Medical oferim pacientilor astfel de tratamente cu parafina, tratamente care au menirea de a completa celelalte proceduri de recuperare medicala.