Utilizarea aparatului pentru drenaj limfatic mecanic
Drenajul limfatic mecanic reprezinta o terapie moderna care are rolul de a drena si de a mobiliza apa de la nivelul tesuturilor, dar si de a elimina acumularile de lipide, toxine si de apa. Terapia se realizeaza prin intermediul unui aparat drenaj limfatic si este indicat in tratarea edemelor tisulare de la nivelul membrelor inferioare si superioare, facilitarea fluxului limfei din zonele afectate, reducerea celulitei si detoxifierea organismului.
Ce presupune drenajul limfatic mecanic
Pentru drenajul limfatic mecanic este folosit un echipament si un costum special. Procedura drenajului limfatic mecanic apeleaza la o serie de mansoane gonflabile pentru membrele inferioare sau superioare. Aceste mansoane sunt alcatuite din mai multe compartimente umplute treptat cu aer. Rezultatul consta in comprimarea ganglionilor si a vaselor limfatice, ducand astfel la stimualrea fluxului limfatic.
Aparatul de drenaj limfatic presupune pomparea in sus si in jos prin aplicarea unei presiuni alternante pe durata unei sedinte de 30-40 de minute. Cu ajutorul echipamentului de drenaj limfatic mecanic se regleaza si controleaza presiunea la care este supus pacientul. De asemenea, terapeutul poate alege programul potrivit in functie de fiecare pacient in parte.
Aceasta procedura este recomandata a fi efectuata o data sau de doua ori pe saptamana. Rolul acestei proceduri este de a stimula activitatea ganglionilor limfatici in vederea scurgerii limfei in vasele de sange pentru a favoriza curatarea organismului.
Rezultatul consta in accelerarea fluxului de lichid limfatic si implicit eliminarea toxinelor, a particulelor moarte, a resturilor sau a deseurilor de la nivel limfatic. Beneficiul consta in sustinerea sistemului imunitar prin cresterea rezistentei la infectii. Un drenaj limfatic efectuat regulat si in mod corect ajuta inclusiv la fluxul sanguin la nivel de tesuturi si la imbunatatirea metabolismului tesuturilor.
Aceasta procedura este benefica inclusiv pentru a reduce senzatia de picioare sau brate grele, dar si pentru a combate celulita si a sustine pierderea in greutate impreuna cu alte activitati de slabire. Iata deci care sunt principalele beneficii ale procedurii care apeleaza la acest aparat drenaj limfatic.
Contraindicatii in utilizarea aparatului de drenaj limfatic
Este important de amintit faptul ca drenajul limfatic se efectueaza doar la recomandarea sau indicatiile unui medic si doar sub supravegherea unui medic sau a unui terapeut. Acest lucru datorita faptului ca exista o serie de contraindicatii in ceea ce inseamna efectuarea drenajului limfatic mecanic.
Iata care sunt situatiile in care nu se poate folosi procedura cu aparat drenaj limfatic: pacientii care sufera de tromboembolism, tromboflebită acută, tromboze venoase diagnosticate sau suspectate, hernie inghinala, tumori, plagi sau rani deschise, probleme grave cu sistemul circulator, hipertensiune arteriala, ocluzie arteriala, neoplazie si cancer diagnosticat sau sub tratament in ultimii 5 ani. Toate aceste afectiuni nu permit efectuarea drenajului limfatic.
De asemenea, aceasta procedura nu este efectuata in cazul femeilor insarcinate, a femeilor care alapteaza sau a femeilor aflate in perioada menstruatiei. Nu este recomandata folosirea unui aparat drenaj limfatic nici in cazul persoanelor claustrofobe, a persoanelor care sufera de dermatita sau a persoanelor care au instalat un dispozitiv pacemaker.