Caracteristicile terapiei cu ultrasunete

Prin intermediul fizioterapiei cu ultrasunete avem in vedere o metoda de tratament care se refera la aplicarea ultrasunetului prin intermediul unei sonde care este atasata echipamentului direct la nivelul pielii. Pentru acest lucru se apeleaza la un gel conductor special. Ultrasunetele sunt acele vibratii mecanice care sunt obtinute prin transformarea variatiilor de potential electric in cazul curentului de frecventa inalta prin efectul piezoelectric.

Intensitatea procedurii este data de transferul de energie ultrasonica, iar intensitatea este propagata precum un fascicul de raze. Frecventa mai ridicata inseamna o penetrare mai profunda. In recuperarea medicala sunt folosite doua forme de ultraunete.

Primul tip este forma de curent sau camp discontinuu, aceasta generand un masaj microtisular intern la nivelul musculaturii si o incalzire a tesuturilor la nivel profund. Al doilea tip este curentul discontinuu sau cu impulsuri si care nu produc incalzirea tesuturilor.

Afectiunile tratate cu ajutorul ultrasunetelor

Recuperarea medicala moderna apeleaza frecvent la terapia cu ultrasunete datorita efectelor benefice ale acestei proceduri in diferite tratamente. Exista o paleta larga de afectiuni in care se poate folosi eficient terapia cu ultrasunete. Iata care sunt acestea:

  • Afectiunile degenerative precum artroza, spondiloza, tendinita, periartrita sau sindromul miofascial dureros
  • Afectiunile reumatologice de tipul poliartritei reumatoide
  • Afectiuni din categoria celor dermatologice precum ulcere trofice, cicatrici cheloide sau plagi atone
  • Afectiunile ortopedice din categoria fracturilor, contuziilor, luxatiilor, entorselor sau hematoamelor
  • Afectiunile tesutului de colagen precum miozita, fibrozita sau dermatomiozita
  • Afectiuni neurologice precum nevralgii, nevrite, spasticitate
  • Afectiunile circulatorii precum arteriopatiile obliterante stadiul I și II Fontaine sau boala Raynaud.

Echipamentele folosite pentru terapia cu ultrasunete

In cadrul terapiei cu ultrasunete se foloseste un dispozitiv medical foarte modern care transmite vibratii mecanice obtinute prin transformarea variatiilor potentialului electric al unui curent de frecventa inalta cu ajutorul efectului piezoelectric. Aplicarea ultrasunetelor se realizeaza prin intermediul unei sonde care permite transferul de energie. Terapia cu ultrasunete presupune aplicarea locala si segmentarea cu ajutorul unei sonde conectate la dispozitive medicale care ajuta la emiterea ultrasunetului.

Beneficiile ultrasunetelor in recuperarea medicala

Conform specialistilor, terapia cu ultrasunete este de mare ajutor in procesul de recuperare. Exista o paleta diversificata de efecte terapeutice ale ultrasunetelor. Printre cele mai importante astfel de efecte putem aminti urmatoarele:

  • Efectele mecanice de micromasaj prin realizarea variatiilor de presiune la nivel de tesuturi
  • Efecte termice prin faptul ca micromasajul genereaza eliberarea de energie calorica sau caldura
  • Efectele miorelaxante prin activarea microcirculatiei
  • Efectele hiperemiante prin faptul ca se stimuleaza microcirculatia inclusiv la nivelul limfei ca urmare a cresterii temperaturii si a vibratiilor mecanice
  • Efecte precum cresterea permeabilitatii membranare
  • Efecte antialgice in ameliorarea durerii ca o consecinta a imbuntatirii microcirculatiei, relaxarii la nivel muscular si stimulare a fibrelor nervoase
  • Efectul biotrofic prin fapt ca sustine stimularea proceselor de regenerare
  • Tot in randul efectelor avute de ultrasunete putem aminti si obtinerea efectului de fonoforeza care implica tratamentul terapeutic prin intermediul caruia sunt introduse substante medicamentoase la nivelul organismului cu ajutorul de ultrasunete. Este o metoda non invaziva si o alternativa foarte eficienta pentru a administra medicamente sau injectii clasice.
Sună acum