Infiltratiile cu acid hialuronic

Infiltratiile cu acid hialuronic la nivelul articulatiilor au rolul de a combate durerile de sold, durerile de genunchi, durerile de umar sau durerile de glezna. Vorbim despre o procedura usor de realizat si al carui scop principal este acela de a diminua simptomele pe care pacientul le resimte atunci cand are afectiuni precum artroza sau tendinita, dar si alte afectiuni similare.

Caracteristicile acidului hialuronic

Acidul hialuronic este acel ingredient natural de la nivelul lichidului sinovial din genunchi. Rolul acestui lichid este de a lubrifia articulatia si de a facilita in acest mod miscarea. Oasele nu ajung sa se frece prin prisma existentei acestui lichid, acesta actionand asemenea unui absorbant al socurilor resimtite la nivelul genunchiului.

In cazul diferitelor afectiuni severe la nivelul articulatiilor, cantitatea de lichid se reduce, fapt pentru care infiltratiile cu acid hialuronic se pot dovedi eficiente pentru inlocuirea acidului hialuronic pierdut.

Specificul procedurii de infiltratii cu acid hialuronic

Infiltratiile cu acid hialuronic sunt de doua tipuri, si anume infiltratiile cu o singura injectie sau monodoza si infiltratiile cu 3 injectii realizate la un interval de 1 saptamana (tridoza). Efectul infiltratiilor pe baza de acid hialuronic difera in functie de momentul in care se aplica aceasta procedura in evolutia afectiunilor pentru care se apeleaza la acest tip de procedura.

Pentru afectiuni in faza moderata, infiltratiile au un efect maxim. Pentru stadiile avansate ale afectiunii, efectul este mai putin important. Alegerea corecta a concentratiei si tipului infiltratiei inseamna un efect care dureaza de la 6 pana la 12 luni.

Procedura pe baza de infiltratii cu acid hialuronic inseamna ca pacientul va sta intins pe spate si medicul va introduce acul in zona vizata. Muschii trebuie sa fie complet relaxati pentru ca durerea resimtita sa fie cat mai redusa. Acidul hialuronic este injectat ulterior si apoi zona respectiva va fi bandajata. Scopul infiltratiilor este de a creste concentratia de acid hialuronic la nivel articular astfel incat miscarea sa fie normala si nedureroasa la nivelul articulatiilor. In urma procedurii este recomandata o perioada de repaus de 12-24 de ore.

 

Afectiuni in care sunt folosite infiltratiile cu acid hialuronic

Numarul afectiunilor care pot beneficia de infiltratii cu acid hialuronic este mare. Printre afectiunile care pot apela la aceasta procedura amintim artroza, sinovita, guta, bursita, gonartroza, tendinita sau coxartroza.

Beneficiile procedurii cu infiltratii cu acid hialuronic sunt numeroase, fapt pentru care sunt adesea varianta potrivita cand vorbim despre recomandarile specialistilor. Printre aceste beneficii amintim efectul analgezic, reducerea inflamatiei, cresterea mobilitatii articulatiei, lubrifierea articulatiei, protejarea cartilajului osos, protejarea membranei sinoviale, intarzierea progresului in cazul osteortritei, diminuarea consumului de medicamente si lipsa efectelor secundare.

Cu toate aceste beneficii, exista si cazuri in care folosirea acidului hialuronic pentru infiltratii este contraindicata. In aceste cazuri vorbim despre copii, adolescenti, femeile insarcinate, pacientii cu diferite infectii sau pacientii cu alergie la substantele hialuronice. De asemenea, daca pacientii au febra, sunt diagnosticati cu cancer, se confrunta cu tulburari de coagulare sau urmeaza un tratament cu anticoagulante, infiltratiile cu acid hialuronic sunt nerecomandate.