Scapă rapid și eficient de durerile și inflamațiile din artroză
folosind un plan de terapie personalizat
* Consultația este gratuită dacă decizi să continui terapia la Koly Medical
Ce este artroza?
Artroza este cea mai întâlnită formă de artrită. Reprezintă o boală a articulațiilor care apare atunci când cartilajul care acoperă capetele oaselor se uzează.
Cartilajul este un țesut neted care permite oaselor să alunece ușor unul pe lângă celălalt în timpul mișcărilor. Când acest cartilaj se degradează, oasele pot începe să se frece direct unele de altele, ceea ce provoacă durere, inflamație, disconfort și rigiditate.
Dacă afecțiunea avansează, cartilajul poate să dispară complet. Iar fricțiunea dintre oase duce la remodelarea țesutului osos.
Din ce cauze apare artroza?
De obicei, afecțiunea se dezvoltă lent și are următoarele cauze:
- Îmbătrânirea. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât cartilajul se uzează mai mult.
- Suprasolicitarea articulațiilor în timp. Dacă faci mișcări repetitive și suprasolicitante, în timp articulațiile se uzează, iar cartilajul se subțiază.
- Accidente și traumatisme la nivelul articulațiilor. Acestea pot accelera apariția artrozei, deoarece cartilajul deja este afectat. Dacă nu urmezi un plan de terapie și nu respecți indicațiile doctorului, cresc șansele de a dezvolta această boală.
- Istoric de artroză în familie. Artroza poate apărea și din cauze genetice. Dacă ai un istoric în familie pentru această boală, e indicat să faci controale regulate pentru a preveni dezvoltarea artrozei.
- Excesul de greutate. Un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 27 triplează riscul de a dezvolta artroză, comparativ cu persoanele cu greutate normală.
- Practicarea sporturilor de performanță. Aceste activități cresc riscul de leziuni la nivelul articulațiilor, ceea ce contribuie la dezvoltarea artrozei.
Cum se manifestă artroza?
- Durerea provocată de artroză este adesea descrisă ca fiind sâcâitoare sau ascuțită. De obicei, apare sau se agravează după activitate fizică sau la sfârșitul zilei. În stadiile avansate, durerea poate apărea și în repaus sau noaptea. Este localizată în articulația afectată, dar poate radia și în zonele din jur.
- Rigiditatea articulațiilor este frecventă dimineața sau după perioade lungi de inactivitate. Aceasta durează de obicei mai puțin de 30 de minute după trezire. Poate apărea și după o perioadă lungă de stat jos și se ameliorează odată ce începi să te miști.
- Articulația afectată poate deveni ușor inflamată și umflată, datorită acumulării de lichid sinovial în articulație. Zona poate deveni sensibilă la atingere, iar pielea din jur devine roșie și caldă.
- Mișcarea articulației se limitează, ceea ce face dificilă realizarea unor activități zilnice simple, cum ar fi urcatul scărilor sau ridicarea obiectelor. Pe măsură ce cartilajul se degradează și oasele se freacă direct unele de altele, articulația poate deveni din ce în ce mai rigidă.
- Articulația trosnește la mișcare și simți o senzație de frecare a oaselor.
- În cazurile avansate, articulațiile pot suferi modificări structurale vizibile. De exemplu, degetele pot deveni noduroase, iar articulațiile genunchilor sau șoldurilor pot deveni vizibil deformate.
- În special la genunchi, articulația poate părea instabilă sau simți că poate „ceda”.
Ești predispus la artroză?
- Ai peste 50 de ani? Artroza este mai frecventă la persoanele în vârstă.
- Ești supraponderal? Greutatea suplimentară pune o presiune suplimentară pe articulațiile genunchilor, accelerând uzura cartilajului.
- Ai rude apropiate (părinți, frați, bunici) care suferă de artroză? Dacă da, există un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
- Te-ai accidentat grav la o articulație (o fractură sau o luxație)?
- Practici sporturi care implică mișcări repetitive și intense ale genunchilor (fotbal, rugby, gimnastică)?
- Simți durere sau rigiditate la nivelul articulațiilor după activități fizice?
- Ai fost diagnosticat cu afecțiuni precum artrita reumatoidă și spondilita ankilozantă?
Dacă ai răspuns DA la măcar o întrebare, atunci iată mai jos ce soluții există ca să previi sau să reduci eficient și rapid durerile și lipsa mobilității din artroză.
Ce terapii se recomandă în artroză?
- Injecțiile cu acid hialuronic ajută la lubrifierea articulației și la reducerea durerii.
- Infiltrațiile PRP stimulează regenerarea țesutului.
- Kinetoterapia, exercițiile fizice specifice, sub supravegherea unui kinetoterapeut, pot ajuta la menținerea mobilității și la întărirea mușchilor care susțin articulația afectată.
- Fizioterapia:Terapia cu ultrasunete poate reduce durerea și inflamația prin utilizarea undelor sonore de înaltă frecvență. Electroterapia TENS ameliorează durerea. Terapia cu laser poate ajuta la reducerea inflamației și la stimularea regenerării țesuturilor.
- Plan personalizat de terapie, bazat pe diagnosticul tău
Credem cu tărie că orice pacient merită tratat în funcție de nevoile sale unice.
De aceea, dacă vii la Koly Medical, vei primi un plan terapeutic specific ție, pe care îl vom urma împreună de la primul control și diagnostic, până în punctul în care pleci din clinică sănătos și recuperat.
Astfel, ne asigurăm că fiecare pacient este pe primul loc. Și se simte tratat ca pe primul loc în prioritățile noastre. Echipa noastră îți oferă asistență pe întreaga durată a tratamentului, ca să ne asigurăm că beneficiezi de îngrijire completă și personalizată.
În plus, dacă vii pentru consultație și ulterior decizi să continui cu terapia la noi, consultația este gratuită.
Consultația este gratuită dacă decizi să continui terapia la Koly Medical.