CARE SUNT CAUZELE DURERILOR DE GENUNCHI?

Durerea de genunchi este una dintre cele mai mari probleme de sanatate cu care se confrunta ortopedia moderna. Aceasta durere este prezenta atat in viata copiilor, adolescentilor, adultilor, dar mai ales in viata varstnicilor.

Care este cauza aparitiilor acestor dureri?

Nu exista o singura cauza pentru aceste dureri, dar cu ajutorul ortopedului se poate trata corespunzator. Sunt cazuri in care diagnosticul este mai usor si se poate trata cu exercitii de recuperare, prin modificarea stilului de viata, dar si situatii cu o gravitate mai mare in care se ajunge la o interventie chirurgicala. Diagnosticul il poate da doar medicul in urma unui consult amanuntit, care trebuie sa fie dublat de un examen imagistic.

Exista sporturi care predispun la uzura cartilajelor?

Orice sport de contact este o cauza pentru aceste probleme. Aceste sporturi pun mari presiuni pe genunchi si contribuie la uzura cartilajelor articulare, mai ales daca exista leziuni asociate. Fotbalul sau handbalul sunt sporturi dure care provoaca rupturi de ligamente, leziuni ale meniscului si leziuni pe cartilajul articular.

Pozitia picior peste picior nu este recomandata

Pe langa sporturile dure, se poate ajunge la dureri de genunchi si prin pozitia picior peste picior. Aceasta este des intalnita in cazul persoanelor care muncesc ore intregi la birou.Aceasta pozitie ar trebui evitata, deoarece exista o sensibilitate la anumite persoane. Bineinteles, aici ne referim la cei care stau 8-10 ore la birou.

Cum prevenim durerile de genunchi?

Credem ca ar trebui sa incepem aceasta discutie cu suplimentele pe care le gasim pe piata. Acestea sunt recomandate pentru intarirea articulatiilor, mai exact pentru a nu ajunge la gonartroza.

Noi sustinem ca preventia este o actiune mult mai complexa de atat. Mai degraba, ea consta intr-un regim igieno-dietetic cat mai bine facut. Mai exact, sa nu avem foarte multe kilograme in plus, sa avem un stil de viata activ si sa alegem o forma de sport potrivita.

Pe scurt, nu trebuie sa te bazezi ca, daca la varsta de 50 de ani incepi sa iei anumite pastile, dupa o viata sedentara, articulatia noastra va fi crutata si la 70 de ani nu vei avea artroza.

Zgomotele la genunchi

Noi consideram zgomotele la genunchi patologice, in cazurile in care:

nu sunt insotite de durere
nu sunt insotite de blocaj
nu sunt insotite de cresterea in dimensiuni a articulatiei genunchiului

In aceste situatii, nu trebuie sa mergi la medic. Dar daca, dimpotriva, zgomotele sunt asociate cu blocaj articular, atunci aceasta tradeaza o patologie mai severa. In general, este vorba despre o ruptura de menisc. Poate fi vorba despre un corp liber articular(o bucatica de cartilaj care se poate plimba prin genunchi si poate bloca articulatia). In acest caz, interventia chirurgicala artroscopica, adica minim-invaziva, cu internare de o zi, rezolva complet problema.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa iti mentii sanatatea prin mobilitate, ramai la curent cu pagina noastra de Facebook si Instagram.