TERAPIA CU ULTRASUNETE – TERAPIA CARE ACCELEREAZĂ PROCESUL DE VINDECARE

Terapia cu ultrasunete este una dintre cele mai populare forme de fizioterapie. Initial, ultrasunetele au fost folosite in medicina cu scop de diagnosticare imagistica (ecografiile), insa ulterior s-a descoperit ca au si efecte terapeutice.

Cum functioneaza  terapia cu ultrasunete?

Terapia cu ultrasunete are doua tipuri de efecte:

Primul este cel analgetic, reducand durerile resimtie de pacient. Analgezia se produce datorita energiei termice degajate de ultrasunete, care este absorbita de ganglioni si de terminatiile nervoase.

Un alt efect este acela de accelerare a functiilor metabolice, cu efecte uimitoare asupra microcirculatiei si a proceselor de difuzie; creste capacitatea de tensionare a fibrelor de colagen, care vor avea o structura mai puternica.

Ultrasunetele calmeaza durerile, ajuta muschii sa se relaxeze si diminueaza spasmele; accelereaza procesul de vindecare, inclusiv in cazul fracturilor, si amelioreaza simptomele de poliartrita reumatoida.

In ce afectiuni este indicata terapia cu ultrasunete?

Terapia are beneficii asupra circulatiei, cu o crestere a capacitatii de vindecare a tesuturilor si cu un efect de masaj intern.

Este eficienta in reducerea edemului local si a inflamatiilor si cicatricilor tisulare.Ultrasonoterapia este indicata in mai multe afectiuni, cum ar fi artroza circulatiei periferice sau a coloanei (patologia reumatismala degenerativa), in afectiuni ale tendoanelor sau muschilor (de la intinderi pana la rupturi), in caz de contuzii, entorse, nevralgii, dar si in alte sfere de patologie, conform indicatiilor medicului.

Studii recente arata ca terapia cu ultrasunete poate stimula si vindecarea fracturilor osoase, prin accelerarea consolidarii si scurtarea perioadei de calusare.

Cand nu este recomandata ultrasonoterapia?

Terapia cu ultrasunete accelereaza procesul de vindecare al mai multor afectiuni, insa este contraindicata in anumite patologii. Este bine de stiut faptul ca poate favoriza raspandirea celulelor maligne in corp, astfel ca nu poate fi folosita la bolnavi de cancer.

Este contraindicata si in cazul unor pacienti cu infectii acute sau cu patologii cardiovasculare  sau vasculare (risc de hemoragie, tromboza venoasa tulburari de ritm, care pot fi agravate de terpia cu ultrasunete). Nu se foloseste terapia cu ultrasunete la femei insarcinate si nu se aplica in zona organelor sexuale sau a ochilor si nici asupra cartilajelor de crestere.

Nu exista risc de efecte adverse, atat timp cat aparatura cu care se efectueaza terapia este folosita de fizioterapeuti acreditati.