RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT POSTERIOR
Ruptura de ligament incrucisat posterior(LIP).
Cauze si tratament.
Ruptura de ligament încrucișat posterior este o afecțiune relativ rară a genunchiului, care apare în urma unui traumatism puternic.
Cauzele comune ale rupturii de ligament încrucișat posterior sunt impactul cu tabloul de bord, în accidentele de mașina sau impactul cu solul, atunci când genunchiul este flectat.Ruptura de ligament încrucișat posterior LIP suferă de obicei leziuni parțiale cu potențial de vindecare spontană. Pacienții care suferă astfel de leziuni, de obicei pot practica din nou sportul fără a avea probleme de stabilitate articulară.Ligamentul incrucisat posterior se poate rupe în mai multe situații. De obicei este necesară o forță traumatică mare.
Simptomele tipice ale rupturii de ligament incrucisat posterior sunt:
-Durerea localizata (sunt cazuri in care aceasta nu este prezenta);
-Umflarea (tumefierea) zonei afectate;
-Genunchi rigid care cauzeaza dificultate in timpul mersului;
-Sesizarea de catre pacient a unui zgomot (pocnit) in articulatia genunchiului;Instabilitatea genunchiului;
In cazul in care este lezat doar ligamentul incrucisat posterior, aceasta afectiune se poate trata cu succes fara interventie chirurgicala, specialistii propunand metode alternative de tratament.In primul rand, compresia cu gheata si odihna contribuie la recuperarea pacientului. De asemenea, imobilizarea pacientului de catre un specialist, purtarea unei proteze pentru a reduce din miscarile genunchiului sau chiar si a unor carje pentru a evita solicitarea articulatiei genunchiului afectat.Odata cu trecerea umflaturii este recomandata inceperea unui tratament de recuperare. Specialistul kinetoterapeut va crea, va propune si va sprjini pacientul pe parcursul tratamentului recuperator individual.
Exercitiile fizice specifice vor contribui la restabilirea functiilor genunchiului, precum si a fortei musculare.Medicul va poate recomanda interventia chirurgicala in cazul in care aveti leziuni combinate. Un exemplu ar fi dislocarea genunchiului prin mai multe ligamente rupte. In acest caz, interventia chirurgicala este necesara. Dupa aceasta interventie (la un interval de 1- 4 saptamani de la interventie), pacientului ii este recomandata parcurgerea unui tratament de recuperare, in vederea restaurarii complete a functiilor articulatiei genunchiului. Acest tratament postoperator contribuie la recapatarea fortei musculare si a capacitatii de miscare.
Perioada de recuperare variaza in functie de gravitatea afectiunii, incepand de la cateva saptamani inainte de a reveni la activitatile de zi cu zi, sau chiar cateva luni, in cazul in care, spre exemplu, profesia pacientului necesita o gama mai larga de activitati fizice.
Teoretic, o recuperare totala ar fi posibila in interavalul cuprins intre 6 si 12 luni.Procesul de recuperare fiind unul lent, de durata, perseverenta si seriozitatea cu care este indeplinit sunt cei mai importanti factori in refacerea completa.