GREUTATEA GHIOZDANULUI SI SANATATEA COPILULUI TAU

Prima zi de scoala se apropie cu „pasi repezi”. Iata cateva sfaturi de, care sa tineti cont ,atunci cand ghiozdanul copilului tau este prea greu!

Desi suntem in plina epoca digitala, ghiozdanele copiilor nostri nu sunt deloc mai usoare ca cele pe care le-am avut noi la scoala.

Cat de greu trebuie sa fie un ghiozdan?Trebuie mentionat faptul ca, desi ingrijorati de acest aspect, expertii nu au ajuns la un consens. In aflarea greutatii ideale a ghiozdanului trebuie tinut cont de mai multi factori:

– inaltimea si greutatea elevului

-distanta pe care o parcurge acesta

-timpul efectiv in care este nevoit sa poarte ghiozdanul,dar si tipul acestuia.

Un ghiozdan nu ar trebui sa fie mai lat sau mai lung decat torsul celui care il poarta.

– asigura-te ca ghiozdanul are doua bretele late, curele suplimentare de sprijin care se prind in jurul mijlocului si spatele capitonat;

– incurajeaza-l pe copil sa foloseasca ambele bretele si asigura-te ca acestea sunt prinse corespunzator;

– organizeaza optim cartile si caietele in ghiozdan, astfel incat cele mai grele dintre lucruri sa fie cat mai aproape de mijlocul spatelui, iar toate compartimentele sunt folosite in mod corespunzator;

– reaminteste-i sa indoaie ambii genunchi atunci cand isi urca ghiozdanul in spate;

Semne ca micutul tau are probleme cu spatele:

– postura incorecta;

– dureri permanente la spate, umeri, gat;

– amorteala, furnicaturi sau slabirea bratelor si a mainilor;

– urme rosii lasate de bretele pe umeri;

– se chinuie sa urce sau sa-si dea jos ghiozdanul de pe umeri..

In cazul in care copilul tau se plange continuu de dureri de spate, umeri sau gat atunci ar trebui sa mergi cu el la un medic specialist pentru un control.Marea majoritate a medicilor implicati in cercetarea acestui aspect au ajuns la concluzia ca un ghiozdan nu trebuie sa depaseasca 10-15% din greutatea elevului. Astfel un copil de 40 kg nu ar avea voie sa ridice mai mult de 4-6 kg. Transferati aceasta informatie si aplicati-o copiilor din clasa pregatitoare, unii cantarind nu mai mult de 18-20 kg.

La ce probleme poate conduce un ghiozdan prea greu?

Marea majoritate a copiilor se plang de dureri de spate, studii retrospective realizate pe cohorte de copii intre 10 si 15 ani aratand faptul ca intre 25% si 55% dintre acestia se plang de dureri. Durerile de spate la adolescenti sunt si mai importante, pentru ca dintre acestia, o parte devin adulti cu dureri cronice.   Purtarea incorecta a ghiozdanului poate duce la costocondrita (o afectiune inflamatorie care se refera la afectarea ligamentelor si muschilor peretelui toracic),scolioza si cifoza.

Kinetoterapia este foarte importanta pentru intarirea musculaturii, exercitiile avand si un rol benefic pentru sanatatea bolnavilor:

-ii ajuta sa respire mai bine,

-sa aiba mobilitate,

-ajuta la flexibilitatea coloanei.

Cel mai important lucru este acela ca parintii sa fie foarte atenti la modificarile care apar in corpul copilului. Semnele celor doua afectiuni, scolioza si cifoza, se pot vedea cu ochiul liber. Totul e sa te uiti!

Dr.Ionescu Dana, medic specialist in Medicina Fizica si Recuperare in cadrul clinicii Koly Medical recomanda:

„Din cauza lipsei de miscare sau a afectiunilor asociate, tot mai multe persoane au nevoie sa consulte un medic de Recuperare Medicala. Daca doriti sa stiti in ce stadiu din punct de vedere musculoscheletal se afla copilul dumneavoastra va recomand o consultatie de control ce poate descoperi posibile deformari ale coloanei vertebrale, pozitii vicioase ale membrelor sau ale coloanei vertebrale, ce pot fi tratate cu succes daca abordarea este precoce. Verificati care este starea copilului dumneavoastra, programandu-va la o consultatie”

miscare

kinetoterapie

sanatateacopiluluitau

greutateaghiozdanului

costocondrita

scolioza

cifoza

kolymedical