DURERI ARTICULARE: CAUZE, SIMPTOME ȘI METODE DE TRATAMENT

Durerile articulare pot aparea odata cu inaintarea in varsta, dar pot semnala si infectii sau alte afectiuni. Vei afla din randurile urmatoare tot ce trebuie sa stii despre cauzele durerilor de la nivelul articulatiilor, despre simptomele si tratarea acestora

Cauzele durerilor articulare

De ce dor incheieturile mainii? De ce ne dor genunchii?

Durerea este cel mai important simptom al afectiunilor articulare, aceasta putand fi de origine mecanica sau cu caracter inflamatorArticulatiile care pot cauza durerea sunt:

-articulatii axiale (coloana vertebrala, articulatiile sacroiliace, articulatiile coxo-femurale, scapulo-humerale, temporomandibulare);

-articulatii periferice (articulatiile mainilor, pumnul, cotul, articulatiile piciorului, glezna, genunchiul).

Artrita este una dintre cauzele principale ale durerii si rigiditatii articulare care afecteaza oasele, ligamentele si articulatiile. Acest termen umbrela cuprinde mai multe boli.

Cele mai cunoscute forme sunt:

-artrita reumatoida (poliartrita reumatoida)

-spondiloartrite

-artroza (osteoartrita)

Factori de risc in durerile articulareAnumiti factori sau combinatii ai acestora pot favoriza aparitia durerilor articulare si pot conduce la deteriorarea articulatiilor si a starii generale de sanatate, afectand calitatea vietii persoanei si a familiei.

Factorii de risc intalniti in durerile articulare includ:

?Vârsta

Artrite: Mai multe tipuri de artrita sunt frecvente cu precădere în rândul persoanelor de peste 40-50 de ani.

Artroza: Riscul de apariție creste odată cu înaintarea în vârstă, manifestandu-se cu precădere în rândul persoanelor de peste 65 de ani, deoarece articulațiile se degradează.

?Sexul

Artrite: Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta poliartrita reumatoida (raport F/M 2:1, 3:1). Bărbații sunt mai predispuși spre a dezvolta guta.

Artroza: Femeile au un risc mai mare de a dezvolta gonartroză (artroza la genunchi) și artroza mâinii. Bărbații au un risc mai mare de a dezvolta coxartroza (artroza la sold).

?Predispoziția genetică

Daca un membru al familiei suferă de afecțiuni articulare, acest fapt creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de artrita pentru alte persoane înrudite cu acesta.

?Greutatea

Obezitatea este un factor de risc sistemic, mai ales la nivelul genunchiului. Țesutul adipos are un rol central în activarea cascadei inflamatorii, datorita presiunii exercitate de greutate pe articulații. De asemenea, medicii avertizează că obezitatea poate cauza artrita și la nivelul articulațiilor mici, precum cele ale mâinilor.

?Traumatismele

Accidentele și infecțiile constituie un factor de risc în deteriorarea articulațiilor și pot determina apariția afecțiunilor articulare la vârste tinere. Agenții infecțioși descriși că factori posibili sunt virusurile și agenții bacterieni. Articulațiile traumatizate sunt mai predispuse să dezvolte artrita decât cele neafectate.

?Istoricul medical- Deformările articulare

Existenta unor articulații deformate sau a unor malformații poate creste riscul de artroza. Tulburările de aliniament articular (inegalitatea de membre inferioare, tulburări de statica) și traumatisme osteoarticulare (luxații, exercițiu fizic excesiv) pot determina apariția afecțiunilor la vârste tinere.

Cum putem trata durerile articulare? ?

Tratamentul cu medicamente pentru articulații este stabilit de medicul specialist.Terapia de recuperare și întreținere.

Un rol important în tratarea artritei îl deține kinetoterapia, care are un rol determinant în întreținerea articulațiilor și prevenirea deformărilor și atrofiilor musculare.

Kinetoterapia conduce și la ameliorarea durerii, exercițiile fiind adaptate schemei de tratament. În cazul unor tipuri de artrite se recomanda și terapia fizica – electroterapie- aceasta având un rol de suport. Kinetoterapia reprezintă un element de baza și în gestionarea artrozei, asigurarea calității vieții persoanei, impunandu-se exerciții adaptate fiecărui pacient compuse din exerciții specifice articulației afectate, pentru creșterea mobilității și tonifiere musculara, împreună cu exercițiu aerobic sistemic. Tratamentul poate fi însoțit de terapia fizica prin termoterapie, electroterapie, care au că efect ameliorarea durerii articulare.Tratamentul chirugical reprezintă o alegere în cazul persoanelor care nu răspund la alte forme de tratament.

Programează-te la o consultație și beneficiază de un tratament personalizat!

0774 001 003

Strada Stefan Velicu,nr 43,sector 2