Tendinita patelara, cunoscuta si sub denumirea de genunchiul saritorului, reprezinta o leziune a tendonului patelar, tesutul asemanator cu o coarda, care leaga rotula (patela) de articulatie. Este o leziune datorata utilizarii excesive, cauzata de miscarile repetate ale unei anumite parti a corpului, care, la randul sau, provoaca leziuni ale tesuturilor.
Tendinita patelara este cel mai frecvent observata la atletii care sunt implicati in sporturi care necesita sarituri frecvente, cum ar fi in baschet, volei si gimnastica; cu toate acestea, chiar si persoanele care nu practica sporturi de contact pot fi predispuse ranirii.
Optiunile de tratament pentru tendinita patelara implica, de obicei, fizioterapie, in care intinderea si intarirea muschilor din jurul genunchiului este vitala pentru recuperare.
SIMPTOME
Primul simptom al tendinitei patelare este durerea localizata intre genunchi si locul unde tendonul se ataseaza la fluierul piciorului. Este posibil ca durerea din genunchi:
Sa se inrautateasca atunci cand participati la activitati sportive
Sa fie prezenta doar atunci cand sunteti implicat in activitatea fizica sau doar dupa un antrenament intens
Sa interfereze cu miscarile zilnice, cum ar fi mersul pe jos sau urcarea scarilor
Adesea tendonul se simte foarte rigid dimineata.
CAUZE
Tendinita patelara este o leziune obisnuita, cauzata de uzura repetata a tendonului patelar. Uzura are ca rezultat iritarea sau ruperea tendonului, pe care corpul incearca sa-l repare; totusi, deoarece fisurile se inmultesc, ele provoaca durere si inflamatii la genunchi. Cand durerea si deteriorarea tendonului continua mai mult de cateva saptamani, se numeste tendinopatie.
TRATAMENT
Tehnici de fizioterapie (exercitii de intindere si intarire) care pot ajuta la reducerea spasmelor musculare, la reduc erea presiunii asupra tendonului patelar si la extinderea genunchiului.