Sindromul de tunel tarsian este o neuropatie care se manifesta prin durere perimaleolara insotita de parestezii. Sindromul de tunel tarsian apare din cauza compresiei nervului tibial la nivelul gleznei (maleola mediala).

Spre deosebire de sindromul de tunel carpian, sindromul de tunel tarsian este o neuropatie rara dar adesea nediagnosticata si confundata cu alte afectiuni ale piciorului. Cauzele cele mai frecvente sunt traumatismele, dar sindromul de tunel tarsian poate aparea si in urma unor boli autoimune sistemice cum ar fi diabetul zaharat sau poliartrita reumatoida.

Sindromul de tunel tarsian anterior (care este diferit de sindromul de tunel tarsian) este cauzat de compresia nervului peronier profund la nivelul gleznei (retinaculul extensorilor) si se manifesta prin durere, insotita de parestezii, la nivelul dorsului piciorului si la degetelor I si II ale piciorului. Sindromul de tunel tarsian anterior mai poate fi determinat si de nervul peronier profund accesor, ramura aberanta derivata din nervul peronier superficial, anomalie observata la 28% din populatie [1] [2]. Nervul peronier profund accesor inerveaza muschii extensori scurti ai degetelor, muschi inervati, in mod normal, de nervul peronier profund.

CAUZE

Cauze extrinseci ale sindromului de tunel tarsian:

traumatisme – secundar unei entorse sau unei fracturi de maleola mediala, calcaneu sau talus; reprezinta cele mai frecventa cauze ale sindromului de tunel tarsian
solicitari excesive – miscari repetitive sau practicarea unor sporturi ce implica imobilizarea piciorului (ski, patinaj, etc.)
tulburari statice – calus vicios in urma fracturilor de la acest nivel, talus valgus/varus (deformari congenitale ale piciorului)
Cauze intrinseci ale sindromului de tunel tarsian:
inflamatii- tenosinovita a muschilor flexori (inflamatie a tendonului si a sinoviei),
hematoame
hipertrofie a muschiului abductor al halucelui

O alta clasificare imparte cauzele sindromului de tunel tarsian in cauze locale si cauze generale.

Cauze locale ale sindromului de tunel tarsian:

idiopatice: in aproximativ 25% din cazuri
traumatisme
neurinoame (schwanom)
adenopatii
fibroza
talus valgus/varus
Cauze generale:
diabet zaharat
poliatrita reumatoida
hipotiroidism
hipercolesterolemie
lupus eritematos sistemic
spondilita anchilozanta
acromegalie
obezitate
alcoolism
Alte cauze pot fi leziunile ocupatoare de spatiu ale tunelului tarsian cum ar fi:
lipoame (tumori benigne ale tesutului adipos)
neurinoame (tumori ale tesutului nervos)
adenopatii (ganglioni limfatici mariti de volum)
edem al membrului inferior (in sarcina sau congestie venoasa), etc.

Sună acum