Sindromul patelofemural (genunchiul alergatorului) este un termen utilizat pentru a descrie durerea resimtita de o persoana atunci cand executa anumite miscari incluzand chiar mersul. Prin efectuarea exercitiilor cu intensitate ridicata, tesutul din jurul genunchiului poate fi iritat.
Genunchiul alergatorului se refera la una dintre cela mai comune leziuni ale gnunchiului. Afecteaza in general atletii, ciclistii sau persoanele care merg mult. Epicentrul durerii este in special in fata si in jurul genunchiului. Daca oasele piciorului nu sunt aliniate corespunzator: oasele soldului, ale gleznei chiar patela in sine, va fi generata prea multa presiune in anumite puncte. Cand rotula nu se misca usor in capsula articulara, se va genera durere.
Unele probeme ale picioarelor, precup hipermobilitatea ligamentara: capacitatea piciorului de a realiza miscari care depasesc limitele normale de miscare ale articulatiilor, platfusul sau hiperpronatia, adesea schimba modul in care se produce mersul, rezultand dureri ale genunchilor.
Muschii coapsei, in special cvadricepsul – are rolul de a mentine rotula in pozitia sa normala, daca sunt slabiti sau prea tensionati, rotula isi poate pierde pozitia.
Condromalacia rotuliana este o boala in care cartilajul de sub rotula este suprasolicitat, deteriorat si in final se poate produce ruperea acestuia. (2, 5)
Alte cauze care pot determina sindromul patelofemural:
o rotula prea mare in articulatia genunchiului
indurarea tendoanelor lui Achile
suportul redus al picioarelor
antrenamentele excesive, oboseala, extenuarea
leziuni si traumatisme (3)
Sindromul alergatorului apare atunci cand cartilajul de sub rotula se subtiaza si degradeaza. Este cauzat de fortele necalibrate care actioneaza asupra genunchiului in timpul flexiei si extensiei. Poate sa apara in urma extenuarii, aliniamentului structural anormal sau a traumelor. Practicarea sporturilor: ski, ciclism, alergatul sau fotbalul sunt asociate adesea cu sindromul patelofemural. Intr-o forma cronica a bolii, pot sa apara schimbari in structura articulatiei.
TRATAMENT
Pentru majoritatea persoanelor, genunchiul se reface singur cu timpul, tratamentul se adreseaza persoanelor care acuza durerea si se va stabili pe baza varstei si a starii de sanatate. Pentru a grabi vindecarea se recurge la:
repausul genunchiului, cat mai mult posibil, evitarea miscarilor care ar putea agrava starea genunchiului, precum alergatul, genoflexiunile, flexiile sau adoptarea pozitiei de sezut/stat in picioare pentru lungi perioade de timp.
se va pune gheata pentru a inlatura durerea si eventuala tumefiere, 20-30 minute, la fiecare 3-4 ore timp de 2-3 zile pana ce durerea dispare.
Stretching, in special cu focus asupra muschiilor coapsei.
Fizioterapie, s-a constat ca este foarte eficienta.