Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai frecvente probleme la nivelul mainii si apare in special la femei cu varsta intre 30-50 de ani. Reprezinta compresia nervului median la nivelul tunelului carpian de la incheietura mainii. Se manifesta cu senzatia de arsura, amorteala si furnicaturi la nivelul degetului mare, indexului, degetului mijlociu si jumatatii laterale a degetului inelar (teritoriul de distributie a nervului median). Diagnosticul este sugerat de simptome si este confirmat de testul vitezei de conducere nervoasa. Tratamentul include imbunatatirea ergonomiei, medicamente analgezice, imobilizarea si uneori injectarea de steroizi, iar in cazurile severe, decompresia chirurgicala a tunelului carpian.

In marea majoritate a cazurilor cauza este necunoscuta.

Activitati care necesita flexia si extensia repetitiva a incheieturii mainii pot contribui la aparitia sindromului de canal carpian. Sindromul apare frecvent la utilizatorii de computer, pianisti, violonisti, sculptori, tipografi, constructori care utilizeaza ciocanul electric, lucratori pe linia de asamblare, casieri, etc., precum si la anumiti sportivi (gimnasti, ciclisti, jucatori de golf, tenis, alpinisti, etc.)

De asemenea, unii factori individuali, cum ar fi dimensiunea si forma incheieturii mainii si forma nervului median, pot cauza dezvoltarea sindromului de tunel carpian. Afectiunea este de 3 ori mai frecventa la femei din cauza ca tunelul carpian este, in general, mai mic comparativ cu cel al barbatilor.

Tunelul carpian fiind o structura care nu este expansibila, orice conditii sau afectiuni care cresc presiunea in acest spatiu vor duce la compresia nervului median:

  • Poliartrita reumatoida, alte tipuri de artrita a mainii, artroza, fractura la acest nivel
  • Diabet zaharat
  • Hipotiroidism
  • Acromegalie
  • Amiloidoza
  • Edem la nivelul tunelului carpian indus de sarcina