Kinetoterapia in timpul sarcinii se poate dovedi foarte utila in diminuarea sau chiar rezolvarea situatiilor de disconfort cum ar fi durerile lombare, edemele picioarelor, si in acelasi timp pregateste corpul pentru o sarcina si o nastere usoara.
Kinetoterapia nu presupune doar recuperare, profilaxia ocupand un rol major in cadrul ei.
Durerile lombare in sarcina – rezolvarea: kinetoterapia
Numarul femeilor insarcinate care acuza dureri lombare sau de spate in general este de 50-70 de procente.
Motivul durerilor de spate variaza de la persoana la persoana, dar majoritatea durerilor de spate pot avea ca si cauza principala unul dintre urmatoarele motive:
- Modificarile hormonale
- Schimbarea centrului de greutate al corpului
- Luarea in greutate
- Modificarea posturii
- Stresul suplimentar
In ultimii 40 de ani, media de varsta a primei sarcini la nivel mondial a crescut de la 21,4 ani la 25 de ani. Acest lucru este datorat faptului ca femeia actuala trebuie sa faca fata indeplinirii cerintelor profesionale si dezvoltarii unei cariere de succes. Iata cum, tot mai multe femei din tarile occidentale ajung sa aiba primul copil in jurul varstei de 35 de ani. In plus, femeia insarcinata devine mai putin activa din punct de vedere fizic in viata cotidiana, diminuarea nivelului de activitate venind pe fondul unui stil de viata sedentar, care contribuie la lipsa de pregatire a corpului pentru perioada de sarcina.
Kinetoterapia in sarcina – elibereaza durerea Kinetoterapia constituie o solutie pentru 4 dintre cele 5 motive cauzatore de dureri de spate de mai sus. Kinetoterapia este o profesie medicala specializata in eliberarea durerilor si redarea mobilitatii. Kinetoterapeutii cotureaza si realizeaza un plan de tratament menit sa scada disconfortul, prin identificarea si rezolvarea cauzelor acestuia. Dupa o evaluare minutioasa se poate incepe un program de tratament menit sa contribuie la starea dvs de bine inca de la prima sedinta.
Planurile de tratament au ca scop o abordare logica urmand sa abordeze principalele surse ale durerii:
- Postura
- Aliniamentul articular
- Forta musculara
- Flexibilitate
- Inervatia nervoasa.
Greutatea suplimentara, postura modificata, stresul si alterarea centrului de greutate nu sunt independente una de alta. O modificare a centrului de greutate afecteaza postura, ceea ce face ca muschii posturali sa lucreze mai mult. Munca suplimentara cauzeaza oboseala ceea ce duce la lipsa motivatiei de a fi activ. Absenta activitatii favorizeaza de cele mai multe ori reactiile stres. Dar acest efect de domino poate fi contracarat cu ajutorul kinetoterapiei si antrenamentului sustinut.
Durerea lombara este deja o realitate mult prea prezenta pentru viitoarele mamici. Odata cu cresterea bebelusului, uterul se dilata si centru de greutate incepe sa se mute anterior. Aceasta modificare creste forta exercitata pe musculatura spatelui si face corpul sa alunece spre inainte. Cu trecerea timpului aceasta postura gresita creaza tensiuni musculare pe muschii pectorali care vor trage de umeri spre inainte si vor crea tensiuni suplimentare in zona gatului, umerilor si mijlocul spatelui. Daca nu se face ceva in privinta aceasta, intr-un final stresul va fi cumulat tot in zona lobmara, zona supusa deja unor tensiuni suplimentare datorita modificarii curburii lombare si a centrului de greutate.
In plus exercitiul fizic creste rezistenta fizica si forta musculara in special in zona soldurilor, spate si abdomen. Imbunatatirea acestor zone pregateste corpul pentru momentul nasterii si il ajuta sa se recupereze mai repede dupa aceasta. Antrenarea musculaturii duce la stimularea metabolismului, cresterea rezistentei la efort si grabeste procesul de revenire la kilogramele de dinaintea sarcinii.
Continuarea programului kinetoterapeutic acasa Pentru a intregii actul terapeutic, kinetoterapeutul iti va recomanda o serie de exercitii ce sunt necesare continuitatii sedintelor efectuate in sala de kinetoterapie. Aceste exercitii vor fi adaptate in functie de nevoile fiecarei viitoare mamici in parte si au ca scop principal stabilizarea tratamentului inceput.
Ce asteptari trebuie sa aveti de la un program de kinetoterapie:
- este sustinut de un kinetoterapeut
- are ca scop principal cresterea fortei musculare, marirea flexibilitatii si imbunatatirea posturii
- integreaza exercitii pe care trebuie sa le faceti acasa
- cauta mereu sa gaseasca slabiciunile corpului dvs si rezolvarea acestora
Sarcina este efortul maxim la care poate fi supus un corp in ceea ce priveste fortele ce actioneaza asupra lui, iar kinetoterapia are ca scop o gestionare cat mai buna a lor. O abordare proactiva cu intarirea musculaturii, cresterea flexibilitatii si stabilitatii poate fi o solutie foarte eficienta in prevenirea sau combaterea durerilor de spate datorate acestei stari fiziologice normale si foarte asteptate de majoritatea viitoarelor mamici.
Kinetoterapia post natala are ca scop ajutarea in refacerea si revenirea organismului la starea morfofiziologica de dinaintea sarcinii.
Prin exercitii specifice: pentru musculatura posturala, musculatura planseului pelvin, musculatura abdominala, dar si exercitii globale pentru antrenarea intregului organism, kinetoterapia vine in ajutorul mamicilor pentu o refacere cat mai optima.