Fasciita plantara determina durere in partea inferioara a calcaiului. Fascia plantara este un ligament gros, care se conecteaza cu calcaiul la fata piciorului. Actioneaza ca un amortizor si sprijina arcul piciorului, ajutandu-va sa mergeti.
Fasciita plantara este una dintre cele mai frecvente reclamatii ortopedice. Ligamentele dumneavoastra fasciare plantare experimenteaza multa uzura in viata de zi cu zi. Prea multa presiune pe picioare poate deteriora sau rupe ligamentele. Fascia plantara se inflameaza, iar inflamatia provoaca dureri de calcaie si rigiditate.
CAUZE
Barbatii si femeile active cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta fasciita plantara. De asemenea, este putin mai frecvent la femei decat la barbati. Femeile care sunt insarcinate se confrunta adesea cu fasciita plantara, in special in perioada de sarcina tarzie.
Daca aveti un exces de greutate, aveti un risc mai mare de a dezvolta fasciita plantara. Acest fapt se datoreaza cresterii presiunii asupra ligamentelor fasciare plantare, mai ales daca cresterea in greutate a fost brusca.
Daca sunteti alergator pe distante lungi, este posibil sa aveti mai multe sanse sa dezvoltati probleme de fasciita plantara. De asemenea, sunteti mai predispus daca aveti un loc de munca foarte activ care implica sa va aflati des in picioare, cum ar fi sa lucrati intr-o fabrica sau intr-un restaurant.
Daca aveti probleme structurale ale piciorului, cum ar fi arcade foarte inalte sau picioare foarte plate, puteti dezvolta fasciita plantara. Tendoanele lui Ahile foarte stranse, tendoanele care ataseaza muschii gambei pe calcaie, pot duce, de asemenea, la dureri fasciare plantare. Purtarea de incaltaminte cu talpa moale si suport slab de arcuire poate duce, de asemenea, la fasciita plantara.
TRATAMENT
Tratamentul fasciitei plantare depinde atat de cauza, cat si de simptomele pe care le intampina pacientii nostri. Pentru a ajunge la un diagnostic precis, va vom analiza istoricul medical si va vom examina piciorul. Pe parcursul acestui proces, vom exclude toate cauzele posibile ale durerii de calcaie, altele decat fasciita plantara.
Examinarea este punctul cheie pentru tratamentul fasciitei plantare. Trebuie sa examinam nu numai piciorul, ci si genunchiul si articulatiile, muschii si ligamentele soldului. In majoritatea cazurilor, tratamentul trebuie sa fie holistic pentru succes. Cel mai bun rezultat pe care l-am obtinut in urma tratamentului a fost prin combinarea metodelor de osteopatie, terapie manuala, fizioterapie, si kinetoterapie.