Scapă rapid și eficient de durerile de spate

folosind un plan de terapie personalizat

* Consultația este gratuită dacă decizi să continui terapia la Koly Medical

Ce sunt durerile de spate?

Durerea de spate este un simptom comun, nu o afecțiune în sine, care poate apărea în orice regiune a spatelui: cervicală, toracică sau lombară. 

Este una dintre principalele motive pentru care oamenii solicită ajutor medical sau se îngrijesc acasă. Și afectează frecvent mobilitatea și calitatea vieții.

Regiunea lombară este cel mai comun loc unde apar durerile de spate, deoarece susține greutatea superioară a corpului. Iar persoanele care lucrează de la birou sau au o postură incorectă la birou pot dezvolta dureri și deviații ale coloanei inclusiv în zona cervicală.

2 tipuri principale de dureri de spate

Principalii indicatori pentru durerile de spate sunt durata și intensitatea acesteia.

1. Dacă durerea de spate apare brusc, cu cel mult 6 săptămâni înainte de prezentarea la medic, aceasta este o durere acută. 

Poate fi cauzată de:

  • un traumatism (o căzătură, un accident)
  • de ridicarea unor obiecte grele
  • unele mișcări exagerate, efectuate în mod greșit. De exemplu, ai încercat să ridici o cutie sau o geantă mai grea, cu spatele încovoiat.

2. Dacă durerea apare treptat și persistă mai mult de 3 luni, este vorba de o durere cronică. Este mai puțin frecventă decât cea acută și poate fi un simptom al altor afecțiuni ce necesită diagnostic inițial, înainte de a începe terapia. 

Din ce cauze apar durerile de spate?

Durerile de spate se pot clasifica în funcție de originea acestora: 

  • Durerea de origine musculară, provocată de poziția incorectă, torsiune sau efort;
  • Durerea de origine nervoasă, care are drept cauză o afecțiune ce produce comprimarea unui nerv;
  • Durerea articulară, prin afectarea discurilor intervertebrale;
  • Dureri de spate de origine osoasă, cum este în cazul osteoporozei.

Cauzele frecvente ale durerilor de spate acute sunt:

  • Mușchi sau ligamente încordate;
  • Un spasm muscular;
  • Tensiune musculară;
  • Discuri intervertebrale deteriorate;
  • Fracturi;
  • Poziția incorectă;
  • Efort.

O serie de probleme structurale pot duce la dureri de spate acute sau cronice:​​

  • Ruperea unui disc intervertebral – fiecare vertebră a coloanei este ancorată în discuri intervertebrale care amortizează mișcarea. Dacă discul se rupe, se produce o presiune crescută pe structura nervoasă medulară, ceea ce duce la durere;
  • Discuri bombate (protruzie discală) – la fel ca în cazul unui disc rupt, aceasta este o deteriorare în care nucleul intern al discului bombează în structura fibroasă, ceea ce duce la o presiune mai mare asupra unui nerv și, implicit, la durere; ca urmare a modificărilor de la nivelul discurilor intervertebrale poate rezulta comprimarea rădăcinilor nervoase de la nivel lombar, ceea ce produce o durere ascuțită și bruscă, ce trece prin fesă spre picior, în partea din spate – sciatica;
  • Curbură anormală a coloanei vertebrale – dacă apar modificări ale curburilor anatomice ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză, scolioză), acestea sunt însoțite și de durere;
  • Osteoartrită și artrită reumatoidă – pot cauza probleme cu articulațiile soldului, iar durerea iradiază în zona inferioară a spatelui. În unele cazuri, se produce o deformare, iar spațiul din jurul măduvei spinării se îngustează și apare ceea ce se numește stenoză spinală;
  • Osteoporoza – fragilitatea osoasă, inclusiv cea a vertebrelor, poate duce la fracturi de compresie, de unde rezultă durerea de spate;
  • Fibromialgia – se caracterizează prin dureri ale mușchilor, țesutului moale și rigiditate în mușchii spatelui.

Ești predispus la dureri de spate?

Răspunde la următoarele întrebări cu Da sau Nu și află pe loc răspunsul.

  1. Faci activități care implică ridicarea și transportul greutăților, sau menținerea unor poziții statice pentru perioade îndelungate pot crește riscul de dureri de spate?
  2. Ai un stil de viață sedentar, lucrezi la birou sau menții poziții incomode pentru perioade îndelungate de timp? 
  3. Cu cât înaintezi în vârstă, observi că durerile de spate se intensifică și ai pierdut din mobilitatea mușchilor și a coloanei?
  4. Ești supraponderal sau ai acumulat mai multe kilograme în plus, iar greutatea suplimentară parcă îți apasă coloana vertebrală și mușchii din spate?
  5. Faci exerciții fizice intense, cu mișcări bruște sau executate în mod incorect?
  6. Ai fost diagnosticat cu boli precum artrita, osteoporoza sau cancer?
  7. Ești constant supus stresului sau ai tulburări de dispoziție? 

Dacă ai răspuns DA la măcar o întrebare, atunci iată mai jos ce soluții există ca să previi sau să reduci eficient și rapid durerile de spate.

Ce terapii se recomandă în cazul durerilor de spate?

  1. Kinetoterapia. Constă într-un program de exerciții fizice personalizate pentru întărirea mușchilor spatelui, îmbunătățirea flexibilității și corectarea posturii.  În funcție de situația ta, specialiștii noștri vor crea un plan de antrenament specific ție, ca să recâștigi mobilitatea spatelui tău, eliminând durerile.
  2. Terapia manuală. Terapia manuală se realizează prin aplicarea unei forțe manuale, determinată cu o anumită precizie și efectuată specific și țintit la nivelul musculaturii scheletice. Scopul ei este să îmbunătățească mobilitatea în anumite zone articulare unde există dificultăți, relaxând tensiunea și contracturile musculare.
  3. Masaj terapeutic. Masajul terapeutic ajută la reducerea durerilor musculare și a spasmelor, în timp ce cresc mobilitatea coloanei. Scopul masajului este să accelereze recuperarea, în timp ce oferă o stare de bine și de relaxare în timpul terapiei. 
  4. Plan personalizat de terapie, bazat pe diagnosticul tău. Credem cu tărie că orice pacient merită tratat în funcție de nevoile sale unice. De aceea, dacă vii la Koly Medical, vei primi un plan terapeutic specific ție, pe care îl vom urma împreună de la primul control și diagnostic, până în punctul în care pleci din clinică sănătos și recuperat.

Astfel, ne asigurăm că fiecare pacient este pe primul loc. Și se simte tratat ca pe primul loc în prioritățile noastre. Echipa noastră îți oferă asistență pe întreaga durată a tratamentului, ca să ne asigurăm că beneficiezi de îngrijire completă și personalizată.

În plus, dacă vii pentru consultație și ulterior decizi să continui cu terapia la noi, consultația este gratuită.

Consultația este gratuită dacă decizi să continui terapia la Koly Medical.

Sună acum