Durerile articulare pot aparea odata cu înaintarea în vârstă, dar pot semnala și infecții sau alte afecțiuni. Vei afla din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre cauzele durerilor de la nivelul articulațiilor, despre simptomele și tratarea acestora.
Cauzele durerilor articulare
De ce dor incheieturile mainii? De ce ne dor genunchii? Durerea este cel mai important simptom al afectiunilor articulare, aceasta putand fi de origine mecanica sau cu caracter inflamator.
Durerea cu caracter inflamator a articulatiilor se instaleaza in timpul noptii sau dimineata, dupa repaus, este insotita de rigiditate instalata pe o durata mai lunga de timp si se amelioreaza prin miscare fizica.
Durerea mecanica a articulatiilor apare in urma unui efort fizic, este insotita de rigiditate de scurta durata si cedeaza la repaus.
Un alt aspect important de avut in vedere este iradierea durerii, deoarece in afectiuni ale coloanei vertebrale aceasta poate iradia pana la nivelul genunchiului.
Articulatiile care pot cauza durerea sunt:
1) articulatii axiale (coloana vertebrala, articulatiile sacroiliace, articulatiile coxo-femurale, scapulo-humerale, temporomandibulare);
2) articulatii periferice (articulatiile mainilor, pumnul, cotul, articulatiile piciorului, glezna, genunchiul).
In cazul instalarii unor afectiuni articulare dureroase, la nivelul articulatiilor se observa prezenta unor deformari, modificari de culoare, semn de inflamatie – tumefactie, eritem, prezenta unor traumatisme.
Artrita este una dintre cauzele principale ale durerii si rigiditatii articulare care afecteaza oasele, ligamentele si articulatiile. Acest termen umbrela cuprinde mai multe boli. Cele mai cunoscute forme sunt:
- artrita reumatoida (poliartrita reumatoida)
- spondiloartrite
- artroza (osteoartrita)