Scapă definitiv
de durerea lombară

folosind un plan de terapie personalizat

Consultația este gratuită dacă decizi să continui terapia la Koly Medical.

terapie durere lombara

Ce este durerea lombară?

Durerea lombară, cunoscută și ca discopatia lombară sau hernie lombară, este o afecțiune care afectează discurile intervertebrale din partea inferioară a coloanei vertebrale. 

Aceste discuri intervertebrale acționează ca niște „amortizoare” între vertebrele coloanei, ajutând la absorbția șocurilor și la menținerea flexibilității și mobilității coloanei vertebrale. 

De-a lungul vieții, 80% dintre adulți vor avea cel puțin o dată durere lombară, în zona inferioară a spatelui din cauza afectării discului intervertebral.

durere lombara

Din ce cauze apare durerea lombară?

Discopatia lombară apare din cauza modificărilor degenerative la nivelul discului intervertebral, care apar în mod natural pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Coloana vertebrală este compusă din segmente mobile care sunt formate din corpurile vertebrale a două vertebre învecinate, discul intervertebral și două fețe articulare.

Discul intervertebral este situat între cele două vertebre și este alcătuit din: 

  • nucleu pulpos la interior, asemănător unui gel 
  • un inel fibros, la exterior, dispus de jur împrejurul nucleului, care are rolul de a-l ține pe loc, în tensiune, ca un ligament. 
discul invertebral

Cum funcționează discul invertebral?

Discul intervertebral acționează ca o „pernă” sau ca un „amortizor de șocuri” la nivelul coloanei vertebrale. El preia șocurile și solicitările excesive care se exercită asupra vertebrelor ca urmare a activităților de zi cu zi. 

De asemenea, are rolul de a permite mișcarea independentă a vertebrelor una față de alta, în anumite limite, ceea ce ne permite să ne aplecăm, să ne rotim sau să efectuăm mișcări complexe la nivelul trunchiului.

80% din compoziția discului intervertebral este apă, ceea ce îi facilitează aceste proprietăți.

Când îmbătrânim, aceste discuri își pierd treptat capacitatea de a reține apă și devin mai fragile și mai puțin elastice

Aceste schimbări sunt adesea rezultatul unor eforturi fizice repetate sau a unui stil de viață sedentar. În cele din urmă, pot apărea deteriorări și uzuri ale acestor discuri, care pot duce la o afecțiune numită discopatie lombară.

Până la vârsta de 60 de ani, majoritatea oamenilor au un anumit grad de modificare degenerativă la nivelul discurilor intervertebrale.

Discul devine mai puțin elastic și mai puțin rezistent la șocuri, scade în înălțime și se fragmentează.

Din acest motiv între vertebre apar mișcări anormale, care sunt dureroase și duc în final la ruptura inelului fibros.

discopatie lombara

Tu câte din aceste simptome de discopatie lombară bifezi?

  1. Dureri lombare și rigiditate, din cauza contracturilor musculare.

    De obicei, durerea apare în pusee declanșate de efort, frig, umezeală, drumuri lungi etc și se remite în câteva zile în condiții de repaus și tratament medicamentos. 


    Pe măsură ce degradarea discului avansează, aceste episoade devin din ce în ce mai dese, mai grave și mai rezistente la tratament.

  2. Durere ascuțită la nivelul membrului inferior, pe laterală sau pe spate (în funcție de rădăcina afectată a nervului)
  3. Tulburări de sensibilitate (senzația de furnicături sau amorțeală) și scăderea forței musculare pentru anumiți mușchi. În cazul sindromului de coadă de cal (lezarea rădăcinilor nervoase la extremitatea caudală a coloanei), durerile sunt pe ambele picioare. Apar și senzații de amorțeli în regiunea genitală, dificultate la urinat și disfuncție sexuală, datorită compresiunii rădăcinilor sacrate.
  4. Durerea se agravează când stai în șezut, din cauza că sarcina asupra discurilor intervertebrale este de trei ori mai mare decât atunci când stai în picioare. Sau când îndoi, răsucești trunchiul sau când ridici greutăți. Te vei simți mai bine când mergi sau chiar când alergi, decât atunci când stai în șezut sau în picioare pentru perioade lungi de timp.
  5. Ai perioade intermitente de durere severă. Intensitatea durerii poate varia de la una surdă, supărătoare la durere invalidantă. Durerea poate afecta partea inferioară a spatelui, fesele și coapsele. Când este afectată rădăcina nervoasă, durerea se însoțește de amorțeală și furnicături și de slăbiciune musculară.
fizioterapie la koly medical

Ce terapii se recomandă în cazul durerilor lombare?

  • Kinetoterapia – efectuată între pusee pentru întărirea musculaturii spatelui.
  • Fizioterapia – utilă pentru controlul durerii și în special, pentru durerea reziduală după un puseu acut.
  • Plan personalizat de terapie, bazat pe diagnosticul tău

Credem cu tărie că orice pacient merită tratat în funcție de nevoile sale unice. 

De aceea, dacă vii la Koly Medical, vei primi un plan terapeutic specific ție, pe care îl vom urma împreună de la primul control și diagnostic, până în punctul în care pleci din clinică sănătos și recuperat.

Astfel, ne asigurăm că fiecare pacient este pe primul loc. Și se simte tratat ca pe primul loc în prioritățile noastre. Echipa noastră îți oferă asistență pe întreaga durată a tratamentului, ca să ne asigurăm că beneficiezi de îngrijire completă și personalizată.

În plus, dacă vii pentru consultație și ulterior decizi să continui cu terapia la noi, consultația este gratuită.

Consultația este gratuită dacă decizi să continui terapia la Koly Medical.

Sună acum