Scapă rapid și eficient de durerile provocate
de coxartroză
folosind un plan de terapie personalizat
* Consultația este gratuită dacă decizi să continui terapia la Koly Medical
Ce este coxartroza?
Coxartroza este o boală degenerativă care afectează articulația șoldului. Aceasta poate duce la deteriorarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular.
Articulația șoldului conține capul femural, care are formă sferică, și cavitatea acetabulară. Între cele 2 structuri există un strat de țesut cartilaginos care acționează ca un tampon și asigură mișcarea netedă și uniformă a articulației.
În timp, acest strat de cartilaj se poate deteriora, ceea ce duce la coxartroză, o afecțiune care impactează calitatea vieții pacientului.
Din ce cauze apare coxartroza?
Procesul de degenerare în coxartroză este diferit de procesul natural de îmbătrânire și progresează treptat, fiind însoțit de durere și dificultăți de mișcare care se agravează în timp.
Coxartroza poate fi:
- Primară (idiopatică), fără o cauză clară.
- Secundară, determinată de factori precum:
- Traumatism al articulației femuro-acetabulare
- Displazie de șold
- Boli genetice de șold din copilărie
- Infecții articulare
- Alte traumatisme anterioare
- Boli reumatismale (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă)
- Administrarea excesivă de cortizon
Cum se manifestă coxartroza?
- Durere. Inițial are un caracter mecanic și apare la efort fizic, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau alte activități care implică mișcarea articulației șoldului. Durerea apare în regiunea inghinală și poate iradia pe fața anterioară a coapsei, sau chiar până la genunchi. Pe măsură ce boala avansează, durerea devine mai intensă și apare mai frecvent, inclusiv în timpul repausului sau al somnului. În stadiile avansate, durerea poate fi constantă și severă. Și reduce considerabil calitatea vieții.
- Pierderea mobilității. Mobilitatea articulației șoldului devine treptat limitată. Pacientul poate avea dificultăți în efectuarea mișcărilor simple, cum ar fi aplecatul, rotirea sau răsucirea. Articulația devine rigidă, în special după perioade de inactivitate sau dimineața, la trezire. Aceasta rigiditate poate persista mai mult timp pe măsură ce boala progresează. Pacienții pot întâmpina dificultăți să se încalțe sau să se aplece pentru a lega șireturile.
- Slăbiciune musculară. Din cauza durerii și a limitării mișcărilor, mușchii din jurul articulației șoldului pot deveni slăbiți și pot suferi de atrofie. Aceasta poate duce la o senzație de slăbiciune în membrul afectat. Pacienții pot simți oboseală deoarece trebuie să depună un efort suplimentar pentru a se deplasa și pentru a compensa pierderea funcției normale a articulației șoldului.
- Deformarea articulației. În stadiile avansate, articulația poate suferi deformări vizibile. Acestea pot include modificări ale alinierea normală a șoldului și coapsei. În unele cazuri, articulația poate prezenta semne de inflamație, cum ar fi umflătura și căldura locală, deși acestea nu sunt la fel de frecvente ca în alte forme de artrită.
- Simptome asociate. Durerea de la nivelul șoldului poate iradia către genunchi, ceea ce poate induce pacientului ideea că este afectată articulația genunchiului. Activitățile zilnice obișnuite, cum ar fi statul pe scaun, ridicatul de pe scaun, urcatul scărilor sau mersul pe jos, devin din ce în ce mai dificile și dureroase.
Ești predispus la coxartroză?
Răspunde la următoarele întrebări cu Da sau Nu și află pe loc răspunsul.
- Ai membri ai familiei care suferă de coxartroză sau alte forme de osteoartrită? Predispoziția genetică joacă un rol important în dezvoltarea coxartrozei.
- Ai peste 50 de ani? Coxartroza este mai frecventă la persoanele în vârstă.
- Ai avut traumatisme sau leziuni la nivelul șoldului, cum ar fi fracturi, luxații sau alte leziuni mecanice?
- Suferi de obezitate? Greutatea corporală excesivă pune presiune suplimentară pe articulația șoldului, ceea ce poate accelera degradarea cartilajului.
- Faci zilnic activități fizice intense, precum ridicarea greutăților sau mișcări repetitive?
- Suferi de alte afecțiuni articulare, cum ar fi displazia de șold, poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă? Atunci ai un risc mai mare să dezvolți coxartroză.
- Ai avut infecții articulare sau inflamații repetate ale articulației șoldului?
Dacă ai răspuns DA la măcar o întrebare, atunci iată mai jos ce soluții există ca să previi sau să reduci eficient și rapid durerile și lipsa mobilității din coxartroză.
Ce terapii se recomandă în coxartroză?
- Injecțiile cu acid hialuronic ajută la lubrifierea articulației și la reducerea durerii.
- Kinetoterapia, exercițiile fizice specifice, sub supravegherea unui kinetoterapeut, pot ajuta la menținerea mobilității și la întărirea mușchilor care susțin articulația șoldului.
- Fizioterapia. Terapia cu ultrasunete poate reduce durerea și inflamația prin utilizarea undelor sonore de înaltă frecvență. Electroterapia stimulează mușchii prin curenți electrici de joasă frecvență, reducând astfel durerea. Terapia cu laser poate ajuta la reducerea inflamației și la stimularea regenerării țesuturilor.
- Masajul Terapeutic ajută la relaxarea mușchilor tensionați, îmbunătățirea circulației sanguine și reducerea durerii.
- Plan personalizat de terapie, bazat pe diagnosticul tău
Credem cu tărie că orice pacient merită tratat în funcție de nevoile sale unice.
De aceea, dacă vii la Koly Medical, vei primi un plan terapeutic specific ție, pe care îl vom urma împreună de la primul control și diagnostic, până în punctul în care pleci din clinică sănătos și recuperat.
Astfel, ne asigurăm că fiecare pacient este pe primul loc. Și se simte tratat ca pe primul loc în prioritățile noastre. Echipa noastră îți oferă asistență pe întreaga durată a tratamentului, ca să ne asigurăm că beneficiezi de îngrijire completă și personalizată.
În plus, dacă vii pentru consultație și ulterior decizi să continui cu terapia la noi, consultația este gratuită.
Consultația este gratuită dacă decizi să continui terapia la Koly Medical.