Kinetoterapia vine ca un suport moral si fizic In recuperarea pacientilor care au suferit un atac de cord, ii ajuta sa duca vieti active si productive, fizic si social. In absenta complicatiilor, tratamentul kinetoterapeutic la pacientii care au suferit un atac de cord se initiaza chiar din primele zile de spitalizare, la patul bolnavului.

Recuperarea este etapizata:

  1.  exercitiile se efectuandu-se cu un grad minim de efort din partea bolnavului, programul bazandu-se pe exercitii de respiratie si mobilizari analitice ale intregului organism: urcatul treptelor, plimbarea prin incapere, lecturarea unor texte usoare. Se recomanda renuntarea la fumat, acolo unde este cazul.
  2. convalescenta – pacientii se afla in continuare sub observatie medicala. Kinetoterapeutului ii revine rolul de a-l ajuta pe acesta sa-si imbunatateasca capacitatea de efort prin exercitii cu depunere de efort maximal apreciate prin debitul cardiac maximal. Urcatul si coborâtul scarilor nu ar trebui sa mai reprezinte un impediment pentru pacient, pedalatul la bicicleta ergometrica este de asemeni un mijloc de recuperare important In aceasta etapa pe langa exercitiile de tip izometric pentru grupele mari de muschi.
  3. kinetoterapeutul contribuie la mentinerea si intretinerea bunei stari de sanatate obtinuta in etapele anterioare. Nu trebuie uitat faptul ca obiectivul de baza in recuperarea pacientilor care au suferit un infarct este reorientarea profesionala si sociala a acestuia. In acest scop, recuperarea psihologica este primordiala, kinetoterapeutul redandu-i pacientului increderea in sine prin mijloace individualizate.