Articulatia umarului este reprezentata de o suprafata sferica (capul humeral) pozitionata intr-o cavitate (cavitatea glenoida). In jurul articulatiei umarului exista o capsula formata din tesut conjunctiv care imbraca articulatia. In mod normal, articulatia umarului permite un grad de miscare mai mare decat orice alta articulatie din corp. Cand un pacient dezvolta o capsulita adeziva (sau umar inghetat), capsula se contracta.
Cel mai adesea, capsulita adeziva apare fara leziuni asociate sau cauze detectabile. Exista pacienti care dezvolta umar inghetat dupa leziuni traumatice, dar aceasta nu este o situatie obisnuita.
Factorii de risc in dezvoltarea capsulitei adezive includ:
- Varsta & Sex: Capsulita adeziva apare cel mai frecvent la pacientii cu varsta intre 40 si 60 de ani si este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati.
- Afectiuni endocrine: Pacientii cu diabet au risc crescut pentru a dezvolta capsulita adeziva. Alte anomalii endocrine, precum problemele tiroidiene, pot de asemenea duce la aparitia capsulitei adezive.
- Traumatisme de umar sau interventii chirurgicale: Pacientii care sufera un traumatism de umar sau o interventie chirurgicala pot dezvolta capsulita adeziva. Cand interventia chirurgicala este urmata de imobilizarea prelungita, riscul devine maxim.
- Alte afectiuni sistemice: Cateva afectiuni sistemice precum bolile de inima si boala Parkinson au fost de asemenea asociate cu un risc crescut in dezvoltarea capsulitei adezive.
Dintre simptomele capsulitei adezive, amintim:
- Durerea de umar, surda si persistenta; se poate agrava odata cu miscarea; localizata de obicei la nivelul regiunii umarului si cateodata la nivelul bratului superior
- Limitarea miscarii in articulatia umarului
- Dificultatea efectuarii unor miscari precum pieptanatul, imbracarea unui tricou
- Durere care apare in incercarea de a dormi pe umarul afectat