Ce reprezinta procedura cu infiltratii intra articulare?

Infiltratiile intra articulare sunt acele injectii medicamentoase care sunt administrate direct la nivelul articulatiilor. Rolul acestora este acela de a trata durerea si inflamatia articulatiilor la nivelul genunchilor, a soldurilor sau a umarului.

Procedura de infiltratii intra articulare se poate efectua de catre un medic specialist de recuperare medicala, medic reumatolog sau de catre un medic ortoped. Este o procedura care se efectueaza relativ intr-un timp scurt, este minim invaziva si se efectueaza sub supravegherea medicului specialist. Aceasta categorie de infiltratii poate fi varianta optima de tratament pentru pacientii care se confrunta cu dureri articulare persistente si care nu au avut un raspuns pozitiv in urma altor tipuri de tratamente din categoria medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sau a fizioterapiei.

In acelasi timp trebuie punctat faptul ca nu sunt indicate in toate tipurile de afectiuni articulare si exista anumite riscuri precum infectiile sau leziunile tesuturilor invecinate. Doar in urma discutiei cu medicul din cadrul clinicii noastre se va lua decizia finala privind efectuarea infiltratiilor intra articulare.

Afectiuni in care sunt recomandate infiltratiile intra articulare

Printre afectiunile in care procedura de infiltratii intra articulare este recomandata regasim urmatoarele:

  • Artrita – afectiunea descrisa de inflamatia articulatiilor care produce durere, limitarea miscarilor si rigiditate la nivel articular. Infiltratiile pot diminua inflamatia si durerea persoanelor care se confrunta cu artrita reumatoida, artrita psoriazica si osteoartrita
  • Bursita – este o afectiune provocata de inflamatia bursei, un sac de dimensiuni mici care este plin cu lichid si care este situat langa articulatii. Aceasta afectiune genereaza disconfort local si durere la nivelul umarului, cotului sau al genunchiului.
  • Tendinita – produce dureri si dificultate la miscare din pricina inflamatiei tendoanelor, iar infiltratiile intra articulare pot ajuta la combaterea procesului inflamator si implicit la ameliorarea durerilor.
  • Artroza – este o afectiune care implica deteriorarea cartilajului articular si simptomele manifestate sunt durerea, rigiditatea articulatiei si sunetele provocate la miscarile articulatiilor
  • Sindromul de impingemenet al umarului – este o manifestare prin disconfort si durere la umar, afectiune provocata de comprimarea tendoanelor sau a bursei.

Tipuri de infiltratii intra articulare

Pornind de la afectiunea diagnosticata si de la starea generala de sanatate, un pacient afectat de astfel de probleme poate gasi rezolvare folosind infiltratiile intra articulare. In functie de substanta sau medicamentul folosit in cazul infiltratiilor, regasim mai multe tipuri de astfel de infiltratii intra articulare.

Prima categorie este cea a infiltratiilor cu medicamente din clasa corticosteroizilor si a antiinflamatoarelor steriodiene, acestea avand rol de a diminua inflamatia si de a reduce durerea specifica afectiunilor la nivelul articulatiilor.

Al doilea tip este cel al infiltratiilor cu acid hialuronic. Acidul hialuronic se regaseste in organismul uman si rolul pe care il indeplineste este tocmai de a mentine elasticitatea la nivelul tesuturilor. Infiltratiile pe baza acidului hialuronic ajuta la protejarea si lubrifierea articulatiilor care se confrunta cu anumite afectiuni.

In cele din urma avem infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP) care implica folosirea plasmei obtinute de la pacient din sangele recoltat si care este imbogatita ulterior cu trombocite. Decizia privind tipul de substanta sau de medicamente este aleasa de catre medicul specialist in urma evaluarii pacientului.

Efectuarea infiltratiilor se realizeaza cu ajutorul unei seringi care este umpluta cu diferite substante, in functie de tipul de infiltratie care este efectuat si in functie de obiectivul stabilit de catre medic pentru aceasta procedura de recuperare medicala. In cazul substantelor antiinflamatoare, aceste infiltratii se recomanda in cazul afectiunilor precum tendinita, bursita, tenosinovita, fasceita, artroza sau leziuni ligamentare.

Atunci cand substanta folosita pentru infiltratii este acidul hialuronic, avem in vedere o substanta vascoelastica menita a proteja, lubrifia si diminua durerea la nivelul articulatiilor mari precum cele de la nivelul genunchilor, umarului, soldului sau gleznei, dar si la nivelul articulatiilor mici. Pentru infiltratiile in care substanta folosita este hiperconcentratul de trombocite (PRP) vorbim despre recoltarea sangelui venos de la pacient, centrifugarea acestuia pentru 20-25 de minute in vederea separarii trombocitelor de celelalte celule sangvine si injectarea substantei ulterior in articulatia afectata.