Dureri de spate în sarcina
CAUZE
- Modificarile posturale: Chiar daca inainte de a ramae insarcinata ati beneficiat de o postura foarte buna a corpului in timpul sarcinii organismul sufera tot felul de modificari. Odata cu avansarea sarcinii si cu cresterea copilului, centrul de greutate se muta in fata, rezultand accentuarea curburii lombare (lordoza lombara). Aceasta determina prezenta unor dureri de spate pe perioada sarcinii. Totodata marirea sanilor determina tragerea umerilor inainte modificandu-se astfel modul in care va mentineti pozitia capului.
- Separarea musculara: Pe masura ce uterul se extinde, musculatura abdominala ce se intinde de la cusca toracica pana la osul pubian se poate separa, ceea ce inrautateste durerile.
- Modificarile hormonale: Pentru mentinerea sarcinii si pentru hranirea bebelusulu idvs. Acesti hormoni sunt eliberati odata cu eliberarea embrionului in uter. Principalii hormoni eliberati in timpul sarcinii sunt estrogenul si progesteronul (nivelul lor in timpul sarcinii creste de aproximativ 100 de ori fata de niveluirile normale, ele revenindu-si dupa nastere. Un alt hormon eliberat in timpul sarcinii este relaxinul. Efectul lui este acela de a relaxa corpul, actioneaza asupra ligamenetelor – tesutul conjunctiv dintre oase, si pelvisul se slabeste si isi mareste volumul pregatind momentul nasterii. Un rol esential il reprezinta cantitatea de endorfine crescuta, ele fiind responsabile de stralucirea din timpul sarcinii, prezenta in special dupa primul trimestru de sarcina (dupa primele 3 luni).
- Stresul: Oboseala accentuata, insomniile, diverse dureri, precum si alte neplaceri fizice cauzate de sarcina determina tensionarea musculaturii spatelui, care se resimte ca dureri sau spasme, mai ales in perioadele mai dificile ale sarcinii.
- Kilogramele in plus: Pe durata unei sarcini normale, gravida castiga intre 12 si 18 kilograme, care pun un efort suplimentar asupra coloanei vertebrale. La acesta sa adaugam si greutatea fatului si uterul care de asemenea pune presiune asupra vaselor sanguine si nervilor de la nivelul pelvisului si al spatelui.
TRATAMENT
Activitatea fizica regulata va intari musculatura spatelui si va ameliora durerea. Cu acordul medicului ginecolog, practica activitati usoare care sa iti intareasca muschii spatelui si muschii abdominali si care vor forta in nici un fel articulatiile si ligamentele.
De asemenea, poti incepe un program de exercitii pentru tonifierea si intinderea muschilor care sustin spatele si bazinul, incluzand si muschii abdominali. Practica exercitiile de intindere fara sa fortezi, deoarece intinderea prea rapida sau prea puternica va forta articulatiile deja mai laxe ca urmare a hormonilor de sarcina.
Kinetoterapia si programele create special pentru viitoare mamici pot ajuta ca acestea sa-si recapete mobilitatea si energia pe timpul sarcinii, sau sa isi amelioreze diferitele dureri cu care se confrunta din cauza sarcinii.
